СамокоВест

Продават ни банички с мръсни ръце. Къде е ХЕИ?

Споделете ни в

За обслужването в някои самоковски заведения

От много години ми е направило впечатление недобрата хигиена в някои заведения за общ. хранене, като капанчета, сладкарници,  баничарници и дюнер специалитети.

Преди повече от 10 г. с мои познати бяхме на Боровец. Привечер пред ресторант “Рила” апетитно ухаеше дюнер капанче. Моя позната не удържа на апетитната миризма и си поръча едно хлебче с изрезките от печеното месо. Нашенецът, когото познавам само по физиономия, сложи една салфетка на ръката си, отгоре метна разтвореното хлебче и най невъзмутимо пред нас започна с дясната си гола ръка да събира мръвките и да ги натъкмява върху хлебчето. Едвам се стърпях да не му ги тръсна в лицето, и посъветвах моята позната да му върне дюнера  да си го изяде сам. Но тя като възпитан човек не го направи, и започна мъчително след размисъл да си отхапва  малко по малко от току що приготвеният “специалитет”.  И досега съжалявам, че не се намесих по решително и не му хвърлих на масата произведението му.  Повод да се сетя за тази случка беше посещението ми в eдно заведение, ( няма да цитирам кое точно) за пресни сокове т.н. фреш. Докато чаках реда си за кафе или бира, една жена си поръча пресен сок от моркови и може би нещо друго. С недоумение и отвращение наблюдавах как човекът обслужил много клиенти преди това и работещ цял ден с мръсните пари, най спокойно събра с голи ръце нарязаните моркови и ги пъхна в машината за фреш сокове!

От такъв фреш – благодаря! Няма ли ХЕИ, няма ли някакъв контрол за тези хора, които нямат елементарно чувство за хигиена!

Е, щом няма, аз се заричам да ги посочвам на страниците на местната преса за да знаят хората с какво ги хранят. Друго място където трябва да се замислите преди да посетите е някои баничарници с иначе чудесни кифли и банички изпечени на място  (няма да посочвам точно кои, но ако собствениците прочетат материала, сами ще се досетят).  И там има случаи когато кифли  и други сухи закуски се подават на клиента взети от таблата с голи ръце .

Браво на персонала в заведението „Кухнята на мама“ при  автогарата.  Млади безупречни хора, работещи много вежливо и чисто, с каса където се плаща след като вземеш необходимото, но хората които дават храната се занимават само с това. Уважаеми производители, елементарната хигиена го изисква, след като работиш друга работа и особено с най мръсното нещо – парите ни, да спазвате някои условия като да обърнеш найлоновият плик обратно и да вземеш закуската (както съм виждал в сладкарницата на “Самоково”, или с някаква щипка да вземеш храната, но е  недопустимо с голи ръце да подаваш на клиента и ресто и закуска!

Ако споменатите производители и собственици на заведения са прочели това, нека за в бъдеще бъдат така добри да подобрят обслужване на клиентите, защото няма да престана да ги безпокоя и при нужда да алармирам органите на  ХЕИ.  А сега приятен апетит, необременен от мисли за нехигиенично обслужване!

Благовест Коларов

Заглавието е на редакцията.