СамокоВест

Приходите в бюджета намаляват, разходите – растат

Споделете ни в

Дефицитът в бюджета към края на февруари е 732 млн. лв., от които 485.5 млн. лв. са по националния бюджет, а 246.5 млн. лв. – по европейските средства. Съпоставено със същия период на миналата година бюджетният дефицит нараства номинално със 167 млн. лв. заради „по-високите разходи за първите два месеца на 2013 г., дължащи се предимно на по-високи здравно-осигурителни плащания в съответствие с разчетите по Закона за бюджета на здравната каса  за 2013 г. и по-високите лихвени разходи“, сочи информация, публикувана на сайта на Министерството на финансите. Най-сериозен е сривът при акцизите. През февруари постъпленията от акцизи възлизат на 551.2 млн. лв., което е с 44.4 млн. лв. по-малко спрямо февруари 2012 г. Най-голям дял в изоставането бележат  акцизите върху горивата, които са с 34.5 млн. лв. по-малко спрямо 2012 г., и акцизът върху тютюневите изделия, при който постъпленията изостават с 9.5 млн. лв. на годишна основа. Планираните приходи от акцизи за тази година са 4.31 млрд. лв., или със 180 млн. лв. повече спрямо миналата година. В същото време през 2012 г митниците не успяха да съберат 82 000 000 от първоначално планираните. Изостават и приходите от данъка върху доходите на физическите лица, като основната причина са неоснователно раздутите очаквания за сериозни постъпления от новия данък върху лихвите по депозитите. По план размерът им за тази година следва да надхвърли с 280 милиона постъпленията от миналата година, като делът на данък върху лихвите по депозити е 150 млн. Изостават и приходите от собственост, които за периода остават на нивото от м.г., а се очакват около 70 млн. лв. повече спрямо постъпленията за миналата година.

Основният приходоизточник, който крепи хазната и намалява дефицита, са постъпленията от ДДС, които са с 250.5 млн. лв. повече спрямо февруари 2012 г. С традиционно високо изпълнение са и приходите от държавни такси, които противно на всякакви уверения за намаляване на административната тежест растат всяка година. При корпоративния данък постъпленията са много ниски, но обяснението е въведеният тримесечен срок за привеждане на авансовите вноски.
В същото време делът на разходите расте изпреварващо спрямо последните две години и в края на месеца е 16.3% от планираното за годината. Отчетеният по-нисък дефицит по бюджета е в резултат на неизпълнението на капиталовата програма на кабинета. За януари и февруари капиталовите разходи, както тези които се финансират през националния бюджет, така и финансираните  със средства от еврофондовете, са едва 303.2 млн. лв. при заложени за годината 5.383 млрд. лв. Или усвояването на средствата за капиталови разходи за периода януари-февруари е едва 5.6% . На това основание синдикатите поискаха пренасочване на пари от това перо към допълнителни социални мерки, но кабинетът категорично отказва с аргумента, че изпълнението на капиталовите разходи е от жизнено значение за икономиката. Показателни за изпълнението на бюджета обаче ще бъдат резултатите за месец април, когато ще станат ясни и постъпленията от корпоративните данъци.