СамокоВест

Природозащитници отново внасят в МС исканията си за Пирин. Раздават на министрите бурканчета с планински въздух

 Breaking News

Природозащитници отново внасят в МС исканията си за Пирин. Раздават на министрите бурканчета с планински въздух

Природозащитници отново внасят в МС исканията си за Пирин. Раздават на министрите бурканчета с планински въздух
януари 24
11:15 2018

Днес от Коалиция „За да остане природа в България“ внасят по символичен начин отново исканията си до правителството за защита на Пирин. Еколозите смятат да раздадат на министрите бурканче чист въздух от планината.

Природозащитниците настояват за отмяна на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на екоминистъра Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско.

Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ са получили по електронна поща от Министерски съвет проект за решение на правителството, касаещо изменение на точка 2 на решение 823 на Министерски съвет от 28 декември 2018 г., а именно – какво ще се направи при евентуалната поява на инвестиционно намерение за втори кабинков лифт в ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Изпращането на това проектопредложение от Министерски съвет става близо месец след незаконното решение за промяна в плана за управление на Национален парк Пирин.

В писмо до медиите от Коалицията пишат, че проекторешението е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено. В него не се предлага отмяна на решение 821, което е за незаконната промяна на плана за управление на Национален парк Пирин, която отваря 48% от територията му за застрояване.

В отговор на изпратеното им проекторешение от коалицията „За да остане природа в България“ са изпратили следния отговор:

„Предложеното изменение на решение 823 на Министерски съвет не може да реши проблемите от нарушаването на  българските закони и европейските директиви, не само защото не е обвързано с отмяна на решение 821, но и защото в него съществуват термини без ясни определения и значение като „включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура“ или „и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения“. Коалицията „За да остане природа в България“ би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен.“

От Коалицията напомнят, че всички членове на Министерски съвет, включително министър председателят Бойко Борисов са непосредствено информирани за нарушенията на европейските директиви и българските закони и предвиденото в решение 821 на Министерски съвет, мащабно застрояване на Национален парк Пирин. Всяко тяхно действие и бездействие и публично разпространение на невярна информация остава тяхна лична гражданска отговорност и хвърля сянка върху авторитета на институцията. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...

Кой обслужи измисления протест?: 1. Кмета Георгиев. Представил се пред самоковските лумпени с...

Шефа на самоковската полиция- рельовеца Попов, носеше ли си шишето-половинка, без което не ходи на...