СамокоВест

ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия”

Споделете ни в

LOGO_1600Проектът „ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия”, с референтен номер 2007CB16IPO006-2011-2-108, се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 България–Сърбия, CCI № 2007CB16IPO006. Партньори по проекта са Журналистическо сдружение „Балкански форум” – Самоков, Център за демокрация и развитие на Южна Сърбия – Лесковац и Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил. Срокът на неговото изпълнение е 12 месеца.
Главната цел на проекта е да популяризира богатото културно-историческо наследство и природни забележителности в трансграничния регион, чрез публикации на български и сръбски журналисти и да допринесе за повишаване на взаимния туристически поток в южния граничен район на България и Сърбия.

Programme_logo_JPEG

За постигане на основната цел в рамките на проекта се проведоха четири пътуващи журналистически обучителни семинари в България и Сърбия. От 19 до 22 септември 2013 г. 15 български журналисти посетиха културни, исторически и природни забележителности в района на Босилеград, Враня, Лесковац и Ниш, участваха в срещи с кметове, местни културни дейци, преподаватели от Нишкия университет и сръбски журналисти. Пътуването съвпадна с тържествата в Ниш – родния град на император Константин Велики, по повод 1700 години от издаването на Миланския едикт за веротърпимостта.

В третия пътуващ семинар, проведен от 3 до 6 април 2014 г., участваха 15 сръбски журналисти, които посетиха Перник и възстановената крепост Кракра, храмът „Св. Неделя” в София, където се пазят мощите на Св. крал Стефан Милутин, възстановената късноантична крепост Цари Мали град край Белчин, Самоковско. Гостите от Сърбия се запознаха с богатото културно-историческо наследство на региона, запазено в музеите в Перник, София и Самоков, срещнаха се с местни журналисти от Самоков и усетиха магията на Рила планина при пребиваването си в курортния комплекс Боровец.Във втория пътуващ семинар, проведен от 17 до 20 октомври 2013 г., участваха 15 сръбски журналисти, които се запознаха със забележителностите и природните дадености на Кюстендил, Невестино, Сапарева баня, Паничище, докоснаха се до магията на Седемте рилски езера, срещнаха се с кметовете на Кюстендил Сапарева Баня, както и с представители на местните медии. Най-голямата българска светиня – Рилският манастир, бе посетен в Деня на Свети Иван Рилски (19 октомври). Маршрутът в България продължи с посещение на Бобошевския район и завърши на изходната точка – Кюстендил.

От 10 до 13 април 2014 г. 15 български журналисти посетиха културни, исторически и природни забележителности в района на Димитровград (Цариброд), Ниш, Княжевац и Пирот, срещнаха се с кметове, местни културни дейци и сръбски журналисти. Пътувайки през удивителното ждрело на река Ерма, българските журналисти се поклониха в средновековните манастири в Поганово и Суково, а в Ниш посетиха паметника на Чегар и знаменитата Челе кула. В най-модерния ски-център в Сърбия – хотел „Стара планина” – гостите от България се срещнаха с представители на сръбските общини от региона. Програмата завърши с посещението на етно селище Сърна в с. Иново и панорамна обиколка на град Пирот.

Заедно с останалите проектни дейности, като разработване на културни маршрути, преоткриващи културно-историческите и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия; публикации на местни журналисти в местните медии; създаване на печатни и дигитални изходящи продукти, настоящият съвместен проект си поставя постигането на следните специфични цели:
• Изработване на туристически маршрути на природните забележителности и културното и историческо наследство, разположено в южната гранична област на България и Сърбия;
• Сближаване между сърби и българи за преоткриване на общото културно-историческо наследство и природните забележителности в южната гранична област;
• Преодоляване на бариерата в граничната комуникация;
• Развитие на журналистическата мрежа за подпомагане на бъдещи общи гранични инициативи и осъществяване на други съвместни проекти;
• Превръщане на уеб-сайта на проекта в платформа на бъдещи съвместни инициативи.
За допълнителна информация посетете сайта Bulgaria-Serbia.EU

European Union Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия, договор № 2007CB16IPO006-2011-2-108

EU_flag_-_full_colour

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No 2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Журналистическо сдружение „Балкански форум” и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

2 thoughts on “ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия”

  1. До колкото разбирам от география, посоченият като южен пограничен район на България и Сърбия/!?/, а всъщност западно-северозападен за България и югозападен за Сърбия/очевидно няма нищо общо с действителността. Не мислите ли, че това е нескопосан опит за избягване на исторически правилното и точно име Западни покрайнини на България?

  2. Препоръчвам ви да прочетете най новата книга на Мариана Праматарова.Културно историческо наследство и новите медии Трансформации и модерности.Издателство Новата цивилизация.

Comments are closed.