СамокоВест

Президентът ще сезира КС по казуса „Не подкрепям никого“, ако депутатите не го решат

 Breaking News

Президентът ще сезира КС по казуса „Не подкрепям никого“, ако депутатите не го решат

Президентът ще сезира КС по казуса „Не подкрепям никого“, ако депутатите не го решат
октомври 16
13:03 2016

Държавният глава очаква депутатите да решат казуса с квадратчето „Не подкрепям никого“. В противен случай може да сезира Конституционния съд. Това стана ясно от интервю на Росен Плевнелиев пред бТВ.

Президентът призова народните представители да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите на президентския вот във връзка с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината. Проблемът възникна в резултат на промени в Изборния кодекс, обнародвани на 26 май. С промените бе въведено и задължителното гласуване. Проблемът е в това, че, „Не подкрепям никого“ се смята за действителен глас при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен.

„Проблем има, той е очевиден. Един и същи глас е легитимен и валиден, когато се зачеркне „Не подкрепям”, а същият този глас става нелегитимен, когато броим подкрепата за отделните кандидати. Този проблем трябва да бъде решен в Народното събрание колкото се може по-скоро. Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши проблемът, като държавен гласа съм готов да действам в рамките на своите правомощия – да сезирам КС”, каза Плевнелиев в ефира на бТВ.

„Едно нещо много ме притеснява – всеки път в последния момент преди правеното на избори все има някаква неразбория, всеки срещу всеки. Трябва да си даваме сметка – политическия елит и партиите – защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите. Винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря”, коментира още държавният глава.

Плевнелиев приветства инициативата на премиера да има заседание на парламента във вторник, на което въпросът да бъде обсъден. Очаква се и да бъде решен.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...