СамокоВест

Старите муцуни Главболгарстрой и БКС предколедно с нови обществени поръчки

Споделете ни в

В поредица от публикации СамокоВест разкрива, че обществените поръчки в община Самоков по правило се печелят от Главболгарствой и БКС. Къде със заобикаляне на закона, къде с грубото му погазване, тази порочна практика продължава и до днес.

Симеон Пешов и Емил Кривошиев лапнаха поредните измислени обекти за близо 150 хиляди лева общо.

БКС ще облагородява пространството около Голямата чешма. Стойността на проекта е 70 000 лева. Договорът е подписан в средата на месец ноември. Срокът на изпълнение е 2 месеца. „Облагородяването” предвижда премахването на съществуващата настилка от гранитни павета, която от десетилетия насам е доказала своята надеждност. По проект цялото пространство следва да бъде покрито с павета и калдъръм, с вмъкнати ивици от тактилни плочи. Жив плет от чимшири и декоративни храсти завършва картинката. Възложител на обекта е община Самоков, считай кмета Владимир Георгиев а платците сме ние – данъкоплатците. За какво безмислено разхищение на народна пара иде реч можем да съдим от фиаското, наречено „Сух фонтан”. След близо 200 бона разходи, няколко ремонта, зидане и разбиване „сухият фонтан” удави площада, градинката пред ДСК и цялото пространство наоколо. Докато работеше, никой не можеше да мине на разстояние по-малко от 20-30 метра, в зависимост от скоростта на вятъра без да рискува да бъде окъпан от студен душ. Отделно, че движението по ларгото можеше да става само с гумени ботуши.

Другият любимец на кметската управа за обществени поръчки – Главболгарстрой благоустроява и паркоустроява градинката пред дома за стари хора. И този договор е сключен в средата на ноември, и тук срокът е 2 месеца, че и стойността на обекта е почти същата – 69 200 лева. За тази сума следва да се направи архитектурен, електро и В и К ремонт. В центъра на градината ще бъде направен фонтан, а паметникът на Христо Ботев ще бъде преместен малко встрани от него. Предвижда се и изграждането на детска площадка с въртележки.

Оставяме без коментар защо външни благоустройствени и озеленителни работи се изпълняват посред зима – най-неподходящия сезон. Но настояваме да получим отговор на въпроса коя насъщна необходимост налага това строителство. То наистина не е луд този, който яде зелника, а този който му го дава. А види се самоковци са най-лудите хора на света. Апатично, безмълвно и бездейно зяпат как парите им изтичат от опърпаните им джобове, за да може разни Владимиргеоргиевци, Симеонпешовци и Емилкривошиевци да си пълнят гушките. Защото публична тайна е, че при всяко обществено строителство поне половината от средствата потъват в личните сметки на възложителя и изпълнителя. При рекордната безработица в общината, вместо парите на данъкоплатеца да се харчат за изграждане на съвременна инфраструктура и създаване условия за привличане на инвестиции, и разкриване на нови работни места родните ни управници ги пилеят за гламавщини. При това, в нарушение на законовите изисквания, кметската управа не е поставила информационни табели на обектите, от които да е видно кой, на какво основание, в какъв срок и на каква цена изпълнява строителството на обекта. По всяка вероятност пропускът на управниците цели да не буни духовете, че предколедно ще се облажат все същите стари муцуни. То не, че в общината цари какъвто и да било дух, но ей така по бай Ганьовски за всеки случай много – много да не се знае, то не пречи. То асъл цялата работа на местната управа  по обществените поръчки си е все такава – на тъмно. А иначе на 9 декември на площада пред общината с обичайната шумотевица ще запалят светлините на Коледната елха.

One thought on “Старите муцуни Главболгарстрой и БКС предколедно с нови обществени поръчки

  1. Кога ще се помисли да се „облагороди“ съсипаното точно от тези 2 фирми корито на р. Искър? До измишльотината „ПАРК ЛАГО“ зее огромната дупка в стената от която БКС – като подизпълнител на ГБС изкарваше хилядите кубици инертен материал. Където и да погледнеш наоколо виждаш погрома от вандализма на тези престъпници! Сега ще ми облагородяват градинката пред старческият дом! Абсолютно излишни пари се харчат за глупости!

Comments are closed.