СамокоВест

Почитаме успение на Пресвета Богородица – храмовият празник на Митрополитската църква

 Breaking News

Почитаме успение на Пресвета Богородица – храмовият празник на Митрополитската църква

Почитаме успение на Пресвета Богородица – храмовият празник на Митрополитската църква
август 15
13:26 2014

mitropolitska curkvaУспение на Пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“
Българската православна църква отбелязва празника на 15 август. В храмовете се отслужва тържествена Света Литургия и да се прави „Въздигане на хляба“. Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за душите на починалите близки.
Днес е храмовият празник на Митрополитската църква в Самоков – „Успение Богородично”. Стотици богомолци се събраха в храма да почетат празника. Църковното настоятелство подготви и раздаде на вярващите безплатен курбан, който традиционно се прави повече от десетилетие насам.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...