СамокоВест

Почитаме успение на Пресвета Богородица – храмовият празник на Митрополитската църква

 Breaking News

Почитаме успение на Пресвета Богородица – храмовият празник на Митрополитската църква

Почитаме успение на Пресвета Богородица – храмовият празник на Митрополитската църква
август 15
13:26 2014

mitropolitska curkvaУспение на Пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“
Българската православна църква отбелязва празника на 15 август. В храмовете се отслужва тържествена Света Литургия и да се прави „Въздигане на хляба“. Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за душите на починалите близки.
Днес е храмовият празник на Митрополитската църква в Самоков – „Успение Богородично”. Стотици богомолци се събраха в храма да почетат празника. Църковното настоятелство подготви и раздаде на вярващите безплатен курбан, който традиционно се прави повече от десетилетие насам.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...