СамокоВест

Посрещнахме Божествената Нова година с паневритмия на Седемте Рилски езера

 Breaking News

Посрещнахме Божествената Нова година с паневритмия на Седемте Рилски езера

Посрещнахме Божествената Нова година с паневритмия на Седемте Рилски езера
август 19
17:14 2015

danovistiДнес, 19 август, започва Божествената Нова година, според Учителя Петър Дънов. Учителят определя началото на физическата година на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.
По традиция хиляди последователи на учението на Дънов, чието духовно име е Беинса Дуно, посрещат изгрева на слънцето край Бъбрека – петото езеро на Рила.
Те изпълняват уникален ритуален танц – паневритмия, наричан още „Танц на живота“. Той цели да пречисти ума и да помогне на духа и тялото да се слеят в естествения си ритъм. Създаден на философска основа от учителя Петър Дънов, танцът обединява музика, поезия, движение и мисъл. Според изследователи, той влияе положително на целия организъм и на психо-физичните му функции. Намалява се тревожността и склонността към депресии и се увеличават паметта, концентрацията и устойчивостта на стрес. От друга страна, чистият въздух, слънцето и йонизацията са благотворни за дихателната система и цялостното физическо състояние.
Тази година в танца участваха рекорден брой последователи на Учителя от различни държави по света. Те образуваха цели 5 кръга, като в най-външния се включиха новаците.
За трите последователни дни – днес, утре и на 21 август, когато се провежда Лятната духовна школа, организирана от Общество Бяло братство, се очакват над 1500 души да се съберат на платото над Бъбрека.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Браво на будните наши съграждани, решили да атакуват грабителската политика на управниците ни! Това,че сега...

Между другото, изпратих на Самоковест прекрасна статия за т.н. язовир Яденица за да я публикува,...

В края на 1979г. руснаците взривиха много мощна подземна ядрена бомба близо до иранската граница,...