СамокоВест

Последователи на Петър Дънов посрещнаха Космическата нова година на седемте Рилски езера

Споделете ни в

danovisti„При първи лъч на Слънцето

вдъхнали ли сте

първи дъх на Мусала?”

Из песен на Учителя Петър Дънов

Хиляди последователи на Петър Дънов посрещнаха Космическата нова година на Седемте Рилски езера. С танца Паневритмия членовете на Бялото братство приветстваха изгрева на слънцето. Дъновистите вярват, че ако посрещнат изгрева на Преображение Господне, лъчите от светлината на Христос достигат до тях. Началото на физическата година според учителя Дънов е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август. По традиция големият събор на последователите му от „Бялото братство” се прави край петото езеро на Рила – Бъбрека, на 19 август, по стар стил Преображение Господне.

Обитателите на лагера на дъновистите сутрин се изкачват на молитвения връх, за да посрещнат изгрева, след което се молят. В 10.00 пък започва традиционния танц на Бялото братство – Паневритмия, който привлича всяка година на това място и много туристи и чужденци. Своята колективна медитация привържениците на учението на Дънов правят облечени в бели дрехи. Паневритмията съдържа 28 точни движения, а изпълняващите я вярват, че благодарение на танца събират космическа енергия. Не е ясен точният брой на последователите у нас на Петър Дънов, чиито книги проповядват хармония между човека и природата. Танцът продължава около два часа. Според езиковия си произход думата Паневритмия може да се преведе като Висш  космичен ритъм. Играта се състои от четири части – здраве, хармония, уравновесяване и веселие, и представлява 28 упражнения, в два цикъла – „Слънчеви лъчи” и „Пентаграм”. Чрез Паневритмията се възстановява и поддържа добро физическо здраве, психическа устойчивост, развиват се  творческите способности. Развива се умението за общуване и работа в екип, формира се положително отношение към природата и живота, разказват хора, участващи всяка година в танца. Според една от участничките : „Танците са такива, че като започне човек да танцува и по някое време може да се почувства, че ще литне като пеперуда. Че всичко е розово, всичко е много хубаво, светът е страхотен, отгоре гледката е великолепна”

Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването й човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.