СамокоВест

Поскъпването на живота у нас е отчайващо

Споделете ни в

Само за една година животът у нас е поскъпнал с 3,6%, като за първото тримесечие на настоящата година издръжката на живот е нараснала с 2%. Според експерти на КНСБ издръжката на един човек в четиричленно семейство вече е 548 лева. Като се има предвид, че разходите на сам човек са относително по-високи, то на самотниците са нужни повече от 550 лева месечно за да покрива средния за страната стандарт на живот. А както отчитат и европейските институции стандартът на живот в България е най-нисък. Според КНСБ повечето българи са принудени да теглят от влоговете си, за да оцеляват. Тези процеси показват нарастваща поляризация в доходите и в спестяванията на хората и масово обедняване на народа, коментира лидерът на синдиката Пламен Димитров.

 Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола и на природния газ, и на хранителните стоки. Едно от най-сериозните пера в разходите на домакинствата – за ток, парно и електроенергия са нараснали със 7% за една година.

Според данни на синдиката за първото тримесечие на тази година границата на бедност, определена на база потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги, е 205, 95 лв. Като се прибавят към това и данъци и осигуровки, то за долен праг следва да се приеме доход от 300 лева месечно. Под прага на бедност в България са 23% от населението, което е изключително висок процент.

Заетостта е намаляла с 155 000 души в периода 2010-2011 г., а 380 000 работници са загубили работните си в периода 2008-2011 г.

Икономиката е в стагнация. Инвестиционната активност е спаднала с 2,6%. Износът все по-малко компенсира проблемите на производството, а потреблението е стигнало до такова свиване, че е пред разпад, алармираха от КНСБ. Само през месец февруари потреблението е намаляло с нови 6,4%. Средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3,1%, минималната пенсия – с 4%. Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година.

Крайно време е да се премине към друг метод на стимулиране на икономиката и това е вътрешното търсене. Настояваме за повишаване на всички доходи най-малко с 10%, обясни директорът на института към КНСБ, като уточни, че за последните три години натрупаната инфлация е от порядъка на 9,7%. Новият размер на минималната работна заплата през следващата година трябва да бъде от порядъка на 300-350 лева. Според синдиката пенсиите също трябва да бъдат увеличени поне с 10%. Всички водещи специалисти подчертават, че за оживяване на икономиката и излизане от кризата е задължително да бъде увеличено потреблението.

 Заключението на лидера на КНСБ Пламен Димитров е, че на фона на тази отчайваща статистика само една малка група продължава да спестява и да трупа богатства.