СамокоВест

Политологът Огнян Минчев: Управляват ни паразити – през последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит

 Breaking News

Политологът Огнян Минчев: Управляват ни паразити – през последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит

Политологът Огнян Минчев: Управляват ни паразити – през последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит
ноември 11
16:16 2013

Посткомунистическият елит не произвежда нито капитализъм, нито пазари, а само корупция. Статуквото е непоносимо – заяви в сутрешния блок на Нова телевизия политологът Огнян Минчев. „Имаме управление, което се радва на по-малко от 20% от одобрението на обществото, но не иска да сдаде властта. Не може кабинетът да се прави, че нищо не се случва, да се преструва, че управлява, а всъщност прави разни други неща“, добави той. В студиото на „Здравей България” Огнян Минчев и Андрей Райчев коментираха ситуацията в страната 24 години след 10-ти ноември, протестите и бъдещите варианти пред България. Предлагаме Ви избрани моменти от дискусията:

Огнян Минчев: Хората са на улицата, защото искат промяна, защото статуквото не е поносимо, от друга страна, статуквото е непроменимо. Имаме 20% подкрепа за правителството, а то не може да бъде свалено след месеци на протести. Това показва, че 24 години след 10 ноември политическата система не функционира. „През последния четвърт век в България остана да управлява посткомунистическият елит, който изгуби властта на 10 ноември в определен формат, но се преинсталира на власт и притежава икономическата и политическата власт, концентрирана в няколко олигархични групировки. Това е абсолютно паразитен елит, той не произвежда нито капитализъм, нито пазар, нито социална държава, произвежда само корупция и грабеж, Това е абсолютно стерилен, милиционерски елит и хората протестират срещу пълния му провал. Хората протестират срещу изчерпването на ресурса на България. Те искат нормални отношение на политика и икономика. Не искат само преразпределение на богатството, а промяна на системата, която не позволява преразпределение, искат истински капитализъм, базиран на пазарна икономика. Хората искат да живеят нормално в страната си, децата им да не емигрират и да не обедняват непрекъснато.

Андрей Райчев: Този протест беше замислен като кулминативен. Преподавателите най-после се организираха, вляха се и се оказаха повече от студентите. Получи се студентско-преподавателски протест с участието на някои хора. Мен ако питате, вчера имаше 2000 души, 3000, повече не давам. Не е въпросът до количеството. Те се заплетоха в един капан, от който няма да излязат и към неуспеха ще има и унижение. Протестиращите са няколко групи хора. Има политически – ГЕРБ се опита да обязди протеста, Реформаторският блок ужасно много иска да е новото СДС. Има и хора, които протестират срещу всички. Това е тюрлюгювеч. Големият им проблем е липсата на конкретно искане. Искат оставка, но това е нещо прекалено общо и няма да я получат. Тоест те не могат да се поздравят с частичен успех. Освен това на тях им трябва някаква кулминация, защото скоро това всичкото ще приключи. Ще падне сняг, после ще почнат празниците. Те са изправени пред същото, с което бяха изправени в началото на август. Протестът са три потока едновременно, ако бяха единен субект, да бяха успели или да се откажат. Протестът е ляв по същността си. Трудовият човек в България е притиснат. У нас има свиреп капитализъм и човекът на труда няма къде да мърда. Той има защо да протестира, има какво да вземе. Той трябва да си удвои заплатата, да си подобри здравната ситуация. Това е ляво. Тези хора са вкарани в десен дискурс, в дясна писта. Те се опитват да завият наляво и да стигнат вдясно. Това няма как да стане. Абсурдът е, че левите искания са вкарани в дясна реторика. Затова се получава една смешна формула. Казва се, не ни дават истинския капитализъм, скрили са добрия капитализъм. Няма добър капитализъм.

Огнян Минчев: Тези хора, които управляват и на корпоративно, и на политическо ниво, нямат нищо общо с капитализъм, защото нямат нищо общо с пазар. Те от 25 години съществуват, изчерпвайки ресурса на държавата, ако ги изкарате на пазара, ще умрат за един ден. Паразитира се на гърба на митниците, преразпределят се пари чрез енергийни проекти. Българският комунистически елит винаги е бил ерзац елит. Винаги е бил слугински. Той никога не можа да стане национален елит. Бисеров е олицетворение на заговора на мълчанието на целия преход. Той гръмна заради вътрешните конфликти в глутницата, те се самоизяждат поради свръхконцентрация на пари и на власт.

Андрей Райчев: Корупцията много ни тежи, но 95% от болката са монополите. Другият абсурд е, че ни управляват хора, които абсолютно се ненавиждат по между си. „Атака“ и ДПС са преки врагове. Единствената причина да са заедно е, че Борисов продължава да си представя връщането си на власт. Страната се нуждае от три мобилизиращи реформи, много тежки. Първо, трябва да намалим броя на болниците. Те са над 300, трябва да станат 150, а най-добре десет големи. Има 50 ВУЗ-а, трябва да останат пет, шест, осем, дванадесет. Има железници, които печатат минусови пари. Возят се празни вагони. Има купища неща, който ние трябва да спрем, и това изисква мобилизация.

Огнян Минчев: Има два милиарда изхарчени за „Белене“, без да имате един забит гвоздей. Сега влизат 3.5 млрд., който ще бъдат похарчени, без да имате подписан договор за „Южен поток“. Имате хиляди начини, чрез които тези паразити изпомпват държавата и оставят останалите на сухо.

Андрей Райчев: Изборите са изход от ситуацията. Трите основни фактори – Станишев, Местан и Сидеров, нямат интерес да ги направят скоро, защото ги е страх от антидемократичното поведение от Борисов. Имаше арести политически, имаше подслушване, имаше опит за фалшификация на изборите. Сидеров ще го погребе това правителство, когато прецени, че му е изгодно. Той изглеждаше обречен, но се възстанови. „Атака“ ще влезе в парламента. Другият вариант е да стане чудото и двете големи сили да започнат да мислят за България и да престанат да се мразят.

Огнян Минчев: 24 години след началото българите не сме дори на отправна точка. Ние сме на по-лоша позиция, отколкото бяхме. Докато не прережем пъпната връв на икономическата олигархия и нейните политически брокери, нищо няма да се случи. Дори изборите ще са псевдорешение.

Related Articles

1 Comment

  1. SenSor
    SenSor ноември 14, 01:15

    Огнян Минчев казва точни неща и прави верен анализ, докато Ръкомахащия се движи в съвсем друга плоскост с цел да манипулира хората и да им внушава погрешни тези.

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...