СамокоВест

Политологът Иван Кръстев пред „Дойче веле“: ДПС е водещата партия в управляващата коалиция

Споделете ни в

deutsche-welle-logoРезултатите на европейските избори промениха съотношението в управляващата коалиция и вече ДПС е водещата партия, коментира политологът Иван Кръстев пред „Дойче веле“. По думите му кризата в БСП е толкова силна, че самите социалисти още не са решили кое за тях е по-страшното: да идат на избори веднага или да се опитат да останат още малко във властта.
Иван Кръстев допълни, че последните избори са направили особено видимо онова, което всички вече са знаели – зад правителството не стои нито обществено, нито ясно парламентарно мнозинство, на което то се крепи.
Политологът определя сегашната криза в БСП като криза на идентичност, която много напомня за кризата на идентичност в СДС след управлението на Иван Костов, но с обратен знак. „През 2000 година СДС загуби в голяма степен смисъла си за българската политика след като се оказа, че повечето неща, за които той се бореше, вече са приети като позиция вътре в обществото. Така за СДС остана само разочарованието на хората от това, че въпреки всичко България продължаваше да не изглежда по начина, по който те си я представяха.
Проблемът на БСП е друг: опитът ѝ да мобилизира чисто популистки схеми и да представи себе си като партия на трудовия народ, цялата ѝ игра с негодуванието на хората от едни или други политики не се увенчават с успех. Хората са готови да повярват на всичко, само не и на това, че БСП в момента защитава интересите на най-бедните слоеве от населението“, казва Иван Кръстев.
Според него резултатите от евровота са доближили много България до предсрочни парламентарни избори.
„Основно обаче това ще зависи от поведението на коалиционния партньор на БСП – ДПС: през следващата една година, грубо казано, движението ще може да прави всичко, каквото пожелае. БСП няма да е в състояние да му оказва сериозна съпротива, това първо; и второ – ще зависи и от това, дали ДПС ще предпочете стратегически да тръгне на избори сега, понеже след една година много от негативните обществени нагласи биха могли да се обърнат срещу него“, каза Кръстев.

Промяна в съотношението на силите има и на европейско ниво, констатира Кръстев, който твърди, че евроизборите ще засилят влиянието на Германия в европейската политика. Ето и аргументите му: Не е тайна, че влиянието на държавите в европарламента се определя до голяма степен от това колко влиятелни са двете най-големи групи – на консерваторите и социалдемократите. В резултат на тези избори голяма част от френските депутати се оказаха извън тези две големи групи (френските социалисти почти изчезнаха), и 1/4 от депутатите в двете най-големи фракции ще бъдат депутати, изпратени от Германия. В този смисъл тези избори допълнително засилват влиянието на Германия в европейската политика и специално в Европейския парламент, казва Иван Кръстев.
Политологът твърди, че спечелените от евроскептичните и популистки партии гласове не са най-интересният факт около изборите, а това, че появата им не е мобилизирала хората да противодействат на надигането на популизма в Европа. По странен начин популизмът не уплаши проевропейските мнозинства, казва Кръстев. Фактът, че в две големи страни като Великобритания и Франция откровено антиевропейски партии спечелиха изборите, рязко променя начина, по който европейският проект ще бъде видян от хората. Според него „изчезването на центристкото пространство“, което досега е било така характерно за ЕС, е довело до фрагментация с множество нови играчи, в резултат на която левицата се е преместила наляво, а десницата – надясно.
Кръстев изразява съжаление от това, че на тези избори не се е поставило началото на една обща европейска политика на ниво граждани. Подобен шанс е имало, поради това, че за първи път са били определени и водещите фигури, които кандидатстват за председател на Европейската комисия, както и поради това, че ЕП получава повече правомощия. За съжаление тези шансове бяха пропуснати, констатира Кръстев.
Той коментира и общата ситуация в ЕС след европейските избори в неделя. Според него има промяна в съотношението на силите на европейско ниво, защото се засилва влиянието на Германия в европейската политика.
„Не е тайна, че влиянието на държавите в Европарламента се определя до голяма степен от това колко влиятелни са двете най-големи групи – на консерваторите и социалдемократите. В резултат на тези избори голяма част от френските депутати се оказаха извън тези две големи групи (френските социалисти почти изчезнаха), и 1/4 от депутатите в двете най-големи фракции ще бъдат депутати, изпратени от Германия. В този смисъл тези избори допълнително засилват влиянието на Германия в европейската политика и специално в Европейския парламент“, казва Иван Кръстев.
Политологът твърди, че спечелените от евроскептичните и популистки партии гласове не са най-интересният факт около изборите, а това, че появата им не е мобилизирала хората да противодействат на надигането на популизма в Европа.
„По странен начин популизмът не уплаши проевропейските мнозинства. Фактът, че в две големи страни като Великобритания и Франция откровено антиевропейски партии спечелиха изборите, рязко променя начина, по който европейският проект ще бъде видян от хората“, допълни анализаторът. Според него „изчезването на центристкото пространство“, което досега е било така характерно за ЕС, е довело до фрагментация с множество нови играчи, в резултат на която левицата се е преместила наляво, а десницата – надясно.
Кръстев изразява и съжаление от това, че на тези избори не се е поставило началото на една обща европейска политика на ниво граждани. „Подобен шанс имаше поради това, че за първи път са били определени и водещите фигури, които кандидатстват за председател на Европейската комисия, както и поради това, че Европейският парламент получава повече правомощия. За съжаление тези шансове бяха пропуснати“, констатира Кръстев.