СамокоВест

Писателят Георги Господинов: Мая Манолова – омбудсрам! ДАНСwithme на протест срещу избора.

Споделете ни в

maq manolovaМинути, след като Парламентът избра Мая Манолова за омбудсман, ДАНСwithme организираха протест под надслов „Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис“.
Протестът е насрочен за 19:30 ч. тази вечер пред Народното събрание.
Към 14,30 часа заявилите участие са 1 200 души, а Фейсбук преля от мнения и коментари. Публикуваме част от реакциите в социалната мрежа.
Политологът Огнян Минчев:
Изборът на Мая Манолова за омбудсман е очевиден триумф на олигархичния консенсус в структурите на властта, чийто гръбнак е политическият съюз между ГЕРБ и ДПС. Тайното гласуване за омбудсман(!?) бе срамежливата процедура, зад която едно от главните действащи лица на преврата от Костинброд бе наградено с най-високата позиция, от която трябва да се защитават правата на гражданите. Политическият процес се превръща във все по-голям цирк, а демокрацията – в мърлява фасада. В българската политика отдавна няма принципи – тя е тържество на байганювския тарикатлък. И то когато предизвикателствата пред България са по-големи от всякога. Изводите следват…
Николай Слатински, анализатор:
Ето на това братя Галеви му викат „исторически компромис“!
Стефан Попов, политолог:
Мая Манолова – омбудсман… Нямам думи. Това е израз на невъобразима наглост на цялата самозабравила се политическа върхушка в България. Би трябвало съвкупната свястна медия и гражданският свят, ако има такива, да я бойкотират по всякакъв повод, настоятелно, с ясен и груб език.
Емил Джасим, преподавател:
Да избереш Маяма Нолова за „застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес“ по съвест е като да избереш Волен Сидеров за председател на Комисията за защита от дискриминация или неговия бивш депутат от „Атака“ Владо Кузов начело на Агенция за закрила на детето.
Или Цветан Василев за шеф на Комисията за банков надзор.
Или Христо Бисеров да води Комисията за борба с прането на пари.
Ако това им е съвестта, представете си каква им е наглостта.
Ма какво се учудвам, бе – те избраха министъра на Жан Виденов, фалиралия банки през 90-те Димитър Костов за подуправител на БНБ, бе…
‪‎#НаглитеНяматКрай‬
‪#‎ПрецаканиСмеПоПрезумпция‬.
Виктор Лилов, музикален продуцент и кандидат-кмет на София:
Маяма Нолова – сделка или не? Не е важно, срамът за 43НС ще си остане в историята, както съвсем скоро и самото 43НС.
Самуил Петканов, създател на „Не!новините“:
Мая тайно стана и шеф на печатницата на БНБ.
Писателят Георги Господинов лаконично – омбудсрам!