СамокоВест

Пет партии подписаха споразумението за политически съюз „Реформаторски блок”

 Breaking News

Пет партии подписаха споразумението за политически съюз „Реформаторски блок”

Пет партии подписаха споразумението за политически съюз „Реформаторски блок”
декември 20
15:11 2013

reformatorsko blokПет партии подписаха учредително споразумение за създаване на политически съюз „Реформаторски блок“, предаде БГНЕС. Под документа се подписаха лидерите на ДСБ, Движение „България на гражданите“, СДС, Народна партия „Свобода и достойнство“ и БЗНС.

Към споразумението не се присъедини „Синьо единство“. Партията на Христо Панчугов ще вземе решение след заседание на националното си представителство в събота. Блокът остава отворен за бъдещи членове. Припомняме, че преди дни бившият лидер на сините Мартин Димитров напусна формацията на Надежда Нейнски „Синьо единство” с мотива, че не може една партия да иска силно обединение вдясно, а да не се включи в Реформаторския блок. „Последните социологически проучвания целят тежък удар срещу Реформаторския блок. Ние сме единствената алтернатива на сегашното управление. Хората искат силно обединение в дясното. Имаме дълбоки резерви към ГЕРБ. В предишния парламент ние бяхме първите, които поискаха оставката на Цветан Цветанов. Реформаторският блок е алтернатива и на ГЕРБ”, категоричен беше Димитров.

Със споразумението блокът става „трайно политическо обединение между политически партии, граждани и граждански организации за обща политическа и обществена дейност“ – „дясно-центристки политически съюз“. Формациите си поставят четири основни приоритета – радикална промяна в правосъдието и системите за сигурност, създаване на професионална администрация в услуга на гражданите без партийни назначения, спешни мерки за развитие на икономиката и независими медии и силно гражданско общество. „Нашата кауза е да превърнем България в правова държава със свободни и богати граждани, достоен член на силна и единна Европа“, обявяват учредителите в споразумението. Председателство от шест души, по един от партия и един от гражданската квота, ще представлява блока пред държавните органи. Петте формации се задължават да се явят заедно на пълен цикъл от избори – парламентарни, европейски, местни и президентски, като всяка ще представи кандидати според собствения си устав и вътрешни правила.

Създава се и оперативен орган – изпълнителен съвет на блока от 21 души, от които шестима са непартийни. Решенията в изпълнителния съвет ще се взимат с мнозинство от три четвърти. Очаква се членовете му да станат известни в началото на идващата нова година. Изпълнителният съвет трябва да изготви и правилник за финансирането на съюза.

Related Articles

2 коментара

 1. Славчо Георгиев Тасев
  Славчо Георгиев Тасев декември 21, 08:10

  Повярвайте, колкото си по „долу“ , толкова по голям е дефицита на вярата. Имам странното усещане че и този съюз се крепи на „за няколко долара в повече“, а шизофреничната смяна на името е поредната кредитна карта без покритие. Моля се на Бог да не съм прав.

  Reply to this comment
 2. Славчо Георгиев Тасев
  Славчо Георгиев Тасев декември 22, 09:56

  Минало незабравимо .. Нима тези които години наред работеха срещу църквата и я превърнаха в клуб на доносници на ДС, станаха християни в 1989 год. Някой вярва ли им ? Нима тези които години наред тухла по тухла разрушиха един съюз, който ги издигна и им даде всичко, може да създадат нещо градивно. Някой от Вас вярва ли си ? /Славчо Тасев/

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...