СамокоВест

Провеждат безплатни профилактични прегледи в циганската махала

Споделете ни в

В продължение на 5 дни, считано от днес – 10 октомври, в начално училище „д-р Петър Берон” се провеждат безплатни профилактични прегледи. За целта в школото са организирани пет мобилни кабинета. За профилактиката и ранното лечение на онкозаболявания на женските полови органи акушер-гинеколог извършва прегледи на всички явили се жени без ограничения във възрастта, включително и бременни. При необходимост се взема цитонамазка, прави се ехография. Пациентите по избор могат да си направят ехографско изследване на коремни органи или щитовидната жлеза, както и ехомамография, която е препоръчителна за всички жени над 40 годишна възраст. Децата и младежите до 18 годишна възраст се преглеждат от специалист педиатър. Правят се и клинико-лабораторни изследвания – пълна кръвна картина – 18 показатели. Изследват се чернодробни ензими за откриване на остри и хронични чернодробни заболявания. Прегледите се извършват без направление, без потребителска такса срещу документ за самоличност с ЕГН, трите имена и адрес в Самоков и региона. 

За всеки, който се е подлагал на посочените прегледи и изследвания на свободни цени или срещу потребителска такса му е ясно за какви разходи иде реч. Затова логично възниква въпроса защо услугата е организирана в училище „д-р Петър Берон”, което се намира в самия край на града – в циганската махала. Това практически лишава живущите в останалите квартали на града от предложените безплатни профилактични прегледи. Защо прегледите не се извършват на територията на болницата? Докога циганите в Самоковска община, наред с милионите левове социални помощи, ще се ползват от още десетки скъпо струващи привилегии? Докога местните ни управници ще потъпкват основен принцип на демокрацията – равни права и равни задължения за всички граждани. Няма спор, че в махалата живеят голяма група социално слаби, но и в останалите райони живеят не по-малко самоковци, които по финансови причини не могат да си позволят адекватна медицинска грижа. И кой в крайна сметка в Нашата община е обект на дискриминация и кой не – циганите или българите?    

3 thoughts on “Провеждат безплатни профилактични прегледи в циганската махала

  1. Докато комунистите и техните образования управляват, такива аномалии ще има, и Самоков и България ще загиват. За комунистите най-важното нещо е да са на власт и нищо друго няма значение. А властта, те си осигуряват чрез циганите, благодарение на политическата система, която са ни наложили. За това са толкова грижовни към тях, защото са ги превърнали в машина за гласуване.
    Отнемете напълно властта от комунистите, нещата ще си отидат по местата, и България ще възкръсне!

  2. От къде ли съм се появил неканен в този град! Тук няма място за белокожи и дискриминацията е явна към менеподобните. Исках да съм циганин и като такъв се регистрирах на последното преброяване. Но уви! Не си помогнах, ама хич! Пак взех кредит, за да си платя здравните осигуровки в началото на годината! Пак непрекъснато ми се случва, когато помоля за направление, личният ми лекар да ми заяви, поглеждайки в компютъра “ ама ти си ходил на специалист вече“, макар да не сме си виждали очите от кой знае колко време! Пак си платих с усилия тока и водата, под страх че ще осъмна на тъмно! Пак ми се случи да съжаля циганите и да им създам работа, при рязането и цепенето на дървата! Пак онемях, когато предлагайки им трици от рязането, за да си подпалят печката, те ми заявиха- “ ние сме на ток“! Е, няма живот за бялата ми кожа!Пак съм без работа, вече няколко години! Пак ми се случи в социални грижи да ми се обясни, че са ми нужни никади не посочени от закона документи, а пред мен на високопоставените цигани с преференции да им се попълват молбите- декларации и с изненада да чуя, че за тях не важи искането да си представят извлечение от банковата сметка и копие на документите за самоличност, което е абсолютно забранено от закона, ама за тия дето могат да четат! Е, нема такава държава! Това не е град! Стягам си багажа и заминавам извън границата, където ще водя битка и да доказвам, че да си българин не означава да си крадлив, мръсен, долна и черна душа!

  3. Г-н или г-жо „catastrofa“ факт е, че тези които се подписват с псевдоними са или доносници или ченгета от шесто. Това е истинската катастрофа за този народ, че сте твърде много /в този сайт са 99%/ „catastrofi“.

Comments are closed.