СамокоВест

Пенсионер внесе жалба срещу бившия премиер Борисов за дискриминация

 Breaking News

Пенсионер внесе жалба срещу бившия премиер Борисов за дискриминация

Пенсионер внесе жалба срещу бившия премиер Борисов за дискриминация
април 17
16:41 2013

Вангел Диманов, пенсионер от село Ярджиловци, внесе в Комисията за защита от дискриминация жалба срещу изказването на Бойко Борисов при откриването на кам­панията на ГЕРБ в Плов­див, че пен­сионерите са изяли фискалния резерв, съобщи БГНЕС. В жалбата си Диманов е написал, че е налице пряка дискриминация спрямо българските пенсионери. Според него е недопустимо бивш премиер и настоящ кандидат за такъв да си позволява да третира най-бедната социална група като причина “изяждането” на фискалния резерв на държавата. Пенсионерът смята това за изключително безочливо и невярно, предвид обстоятелството, че за изминалите 3,5 години минималният размер на пенсията не е бил увеличаван изобщо.

Подобно изказване представлява дискриминация по смисъла на Закона от защита от дискриминация, който по разпоредба на чл. 4, ал. 1 предвижда, че е забранена всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, увреждане, възраст, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или международен договор, по който България е страна.

В жалбата си Вангел Диманов е посочил следните основания:

“Размерът на минималната пенсия през 2009, 2010 и 2011 г. е бил непроменен и е сведен до сумата от 136, 08 лв., а през 2012 г. е достигнал до 145 лв. (данните са извлечени след справка в Националния Осигурителен Институт). Допуснатото през 2012 г. увеличение е в размер на 8,92 лв. или 8%, а това през 2013 г. е в размер на 5 лв. или 4 %, т.е. за последните четири години размерът на минималната пенсия се е увеличил с общо 13,92лв или 10%. Отново след направена справка в НОИ, към септември 2012 г. броят на пенсионерите в България се е равнявал на приблизително 2,2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева. Отново след направена справка в НОИ, към септември 2012 г. броят на пенсионерите в България се е равнявал на приблизително 2,2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева, а общият размер на отпуснатите пенсии възлиза на около 870 млн. лв. Следователно, изказването на бившия премиер, че разходваните средства за увеличение на пенсиите, са на стойност 4 млрд лв. и “изяждат” фискалния резерв, не само не може да бъде възприето, а следва да се счита за изключително безочливо и невярно, особено предвид обстоятелството, че в период от три години минималният размер не е бил увеличаван изобщо”.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...