СамокоВест

От 7 до 12 септември фермерите получават нов шанс да закупят техника с европари

Споделете ни в

zemedelieОт 7 до 12 септември Държавен фонд „Земеделие“ отваря прием на заявления за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Приемът ще включва проекти с инвестиции само за закупуване на земеделска техника.
Така селскостопанските производител получават нов шанс да си купят трактори и комбайни с пари от старата Програма за развитие на селските райони в рамките на 50 млн. евро. Минималният размер на общите допустими разходи по един проект, който ще могат да заявяват кандидатите в рамките на периода на прием, възлиза на левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният размер на разходите по проект не може да надвишава 500 000 евро.
Заявленията за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ по място на извършване на инвестицията. Кандидатите могат да подават заявленията си в периода от 7 септември до 12 септември (събота), който е работен ден.
Министър Танева обясни едва шестдневния прием на заявление с това, че има процедури, които следва да приключат до ноември месец, за да се разплатят. „В никакъв случай нямаше възможност да направим сроковете по-дълги, защото нямаше да има шанс да се завършат до края на годината. Сигурна съм, че независимо от това пак ще има интерес”, коментира тя.
Танева припомни, че идният понеделник – 7 септември, ведомството й очаква ЕК да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа на млечния сектор, пострадал силно заради наложеното от Русия ембарго за внос на мляко и млечни продукти от държавите от Евросъюза в отговор на наложените на Москва санкции от Запада заради анексирането на Крим.
Според Танева досегашните мерки на Брюксел не са успокоили млечния сектор в Европа, а българските производители въобще не са успели да се възползват от помощта, тъй като финансирането е било само за продукти, които у нас на практика не се произвеждат – сухото мляко и кравето масло в ограничени количества. „
„Искането за допълнителни мерки е за всички страни. Това, което ние искаме и позицията беше одобрена е от декември месец за временна извънредна пряка подкрепа на доходите. Това за нас е много важно, за да получат подкрепа фермерите да преодолеят кризата”, посочи министърът. „Всички живеем с очакването, че на 7 септември ще се вземе най-накрая решение за допълнителен набор от мерки, които могат и които ще се съотнасят за спецификата и структурата на българското млечно животновъдство, така че да получи реална помощ. Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, ние го направихме”, заяви Танева и припомни, че страната ни вече е отпуснала държавна помощ „de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа.