СамокоВест

От Пожарна безопасност наставляват – не палете огън на открито

Споделете ни в

Рекордната жега и продължителното засушаване са предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. През последната седмица в страната възникнаха 807 пожара в гори, сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Пожарите засегнаха над 10 000 декара. ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отправя апел към всички граждани: Спазвайте мерките за пожарна безопасност! Бъдете внимателни, не палете огън на открито! Жътвената кампанията почти приключи, но остава опасността от пожари в стърнищата. Много често те са в непосредствена близост до гори и ако недобросъвестни стопани запалят сламата, огънят за минути може да се прехвърли. Поставят се в риск цели горски масиви и се създава възможност за огромни материални загуби. Затова пожарникарите напомнят: Паленето на стърнищата е непозволено! Забраните са в сила на всички нарушители ще се прилагат строги законови санкции.

Очакваните високи температури през тази седмица допълнително усложняват обстановката. Това налага пълна мобилизация на сили и средства от страна на държавните институции, ведомствата, органите на местната власт за повишаване на вниманието и на бдителността и за недопускане на пожари. Структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ предприемат своевременни организационни действия за недопускане на пожари и за бърза реакция при възникването им. Създаден е механизъм за координация с местната власт, с военните поделения, с държавните горски стопанства и лесничейства. В гасенето на пожари все по-често се включват и доброволци.

Но от изключително значение е да се спазват противопожарните изисквания и да не се допуска никаква небрежност от страна на населението

One thought on “От Пожарна безопасност наставляват – не палете огън на открито

  1. Абсолютно всяка година се говори и казва, че не е желателно дасе пали огън на открито,особено ако е много горещо и духа лек вятър от който може да стане голяма пожар.Добре е че структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” предприемат своевременни организационни действия за недопускане на пожари и за бърза реакция при възникването им. Създаден е механизъм за координация с местната власт, с военните поделения, с държавните горски стопанства и лесничейства. Просто трябва всички ние гражданите да сме малко по отговорни и по разумни.

Comments are closed.