СамокоВест

От НФСБ –Самоков попитаха кмета Георгиев кога лъже – в писмените или в устните си отговори карат ли Костенец и Ихтиман боклук в Регионалното депо

Споделете ни в

НФСБ -Самоков оспори отговорите на кмета  Владимир Георгиев относно състоянието и работата на Регионалното депо за отпадъци в Самоков.

На заседанието на Общинския съвет инж. Николай Христов, член на партията, заяви :„Тук съм за да изразя становище на общинската организация на НФСБ по отговорите на въпроси зададени от нас на 26.01.2018г. на редовно заседание на ОбС. Малко закъсняхме, но това е по независещи от нас причини, защото ние нямаме антуража на общината за да извадим документи относно сметището. В резюме, ще бъда кратък.

Председателят на ОбС-Силвия Стойчева прекъсна Христов, напомняйки му, че разполага с пет минути време.   На въпроса му кога са го решили това, Стойчева отговори – не съм го решила аз , а е гласувано в правилника за организацията и дейността на общинския съвет. Можете да не задавате въпросите си ние всички си ги спомняме , продължи  Стойчева и ограничи възможността на представителя на ПП НФСБ да изложи позицията на партията по всички проблеми, свързани с Депото.

Инж. Христов припомни: Първият въпрос беше , кога е открито новото Депо за отпадъци в Самоков? Отговорът на кмета и на общинският съвет бе – С протокол № 53 от 21. 05.2015г. Моля всички да обърнат  внимание  на датите, продължи Христов. Със същия протокол е взето решение да бъде закрито старото сметище като се дава картбланш или се гласува решение кметът да обяви процедура по закриване на сметището. Хронология на следващите дати: на 21.05.2015г. е открито и е създадено предприятието за управление на отпадъците в самоковска община, като разрешението е дадено на 07.04.2016г., това е от порядъка на 10 месеца разлика. И аз се питам какво са правили тези 22-ма човека персонал в депото и сметището и по точно не само аз , а и организацията, уточни Николай Христов. На 16.09.2016г. е взето решение за заем на 583  200лв. за дооборудване . Четири месеца след пускането на сметището  се взема заем за дооборудване.  Защо е пуснато в действие при положение, че не е дооборудвано и няма как да изпълнява функцията за която е предназначено, продължи с въпросите си представителят на НФСБ-Самоков. На 16.09.16г е взето това решение , а на 01.11 2016г започва да функционира новото депо и е закрито старото Депо. Направих си труда да изчисля, че от решението за пускането на новото Депо до самото реално започване  на дейност  минават една година , пет месеца и десет дни.  През това време пак питам имало ли е назначен директор, защото още със създаването на това предприятие има нает персонал и какво са правили там. Пазачи ли са били? Не искам отговор, защото няма смисъл.

В нашата организация се питаме какво става със  старото сметище, допълни той. Работи ли това сметище? Според отговора на кмета Георгиев то е закрито на 01.11.2016г.  и не работи.  Но аз ще покажа на уважаемите съветници снимка с посочена  дата, на която се вижда един познат на всички самоковци камион . Датата, обърнете внимание е – 2017г. на 20. 06 в 11.57ч. Камионът  разтоварва боклука на старото сметище. А иначе сметището е закрито на думи много по-отдавна, продължи с констатациите си инж. Христов.  И така старото сметище продължава да работи до тази дата.  На същата  дата снимахме и новото сметище , което плуваше във вода. Имаше стиропорни отпадъци и то страшно много,  но снимката е  малко по-рано – в 11.40ч. Наводнението, което стана в Самоков  на 03.07.2017г. всички си го спомнят, защото още тогава възникна въпроса да се търси помощ от комисията по бедствия и аварии за щетите. От снимките се вижда, че новото сметище е наводнено още преди това. Защо казвам това. Защото сметището не работи , но след това се използва наводнението, за да се търсят средства и да се вземат заеми, коментира Христов. Сякаш са малко похарчените до тук пари.

Зададохме въпрос  дали от Костенец и Ихтиман се карат битови отпадъци. В писмения отговор кметът твърди, че от Костенец и Ихтиман се депонират битови отпадъци в Самоков. Устният отговор на кмета обаче беше, че от Костенец и Ихтиман не се карат отпадъци. Вече се чудя кой от двата отговора е верен.             Чуди се цялата организация – кара ли се или не се кара, уточни инж. Христов.  Зададохме и един въпрос, точно във връзка с наводнението, има ли общината план за действие при екстремни ситуации. Отговорът  беше, че има такъв план , които обаче не ни бе предоставен. Предоставен ни е само план за работа на депото.

Отходните води от сметището трябва да се отвеждат до пречиствателната станция на Самоков . Ние считаме обаче, че не са заустени , а водата изтича малко по-надолу от сметището – от една шахта. Имаме материали заснети, ако искате ще ги предоставим, за да видите докъде са стигнали парите. На един от писмените отговори , подписан от кмета, се посочват и имената на изготвилите го служители от общинска администрация. Изготвил Петър Лукайчев- старши юрист консулт и Елена Васова –гл. специалист Екология. Искам да попитам гл. специалист Васова знае ли, че в проекта, направила ли си е труда да прочете този проект, за да види, че река Искър се е загубила някъде по пътя и че посочената най-близка река до сметището е река Палакария. А тя се влива в Искър.  Питам докога ще гласуваме механично без да разбираме това което приемаме, за да понесем и нашата собствена отговорност  пред бъдещите поколения, продължи Христов.

На финал той попита управниците – можем ли да кажем, че обичаме родината си така, както обичаме мама, като цитира позната от близкото минало песен.

Тъй като инж. Христов отказа да вземе подготвения отговор, предвид неточностите в отговорите, които са им давани от общинска администрация до сега, кметът Георгиев коментира – Аз не знам трибуната на общинския съвет за какво се използва, за да се говорят някакви неща. Аз не неглижирам цялата работа, която са свършили местното ръководство или местната структура на НФСБ . Записах си някои дати само да пробягам по тях без да влизам в  подробности .  Ние изобщо не сме назначавали през този период персонал докато Депото не е тръгнало в експлоатация реално. Така че, нито е имало ръководители, нито е имало служители там, заяви кметът.

Не е истина, че канализацията не е изпълнена, тя минава през пречиствателното съоръжение на Депото и отива до градската пречиствателна станция.  Заема не сме го взели. Депото може да работи и без тези съоръжения. Решението беше ако може държавата и по-точно ПУДООС да отпусне тези средства, ще бъде добре. Относно старото сметище снимките не ги видях добре , но аз ви предложих още миналата година да сложим охрана на три места за да има контрол, заяви Георгиев

Позицията на местната организация на НФСБ относно Регионалното Депо за отпадъци в Самоков бе отразена и от телевизия Скат. Техен представител попита кмета няма ли да коментира. На въпроса му какво да коментира от телевизията уточниха – защо има несъответствие  между писмените и устните ви отговори? “Няма несъответствие. Вашият човек каза, че не желае отговор“, отсече кметът Георгиев и напусна залата.

6 thoughts on “От НФСБ –Самоков попитаха кмета Георгиев кога лъже – в писмените или в устните си отговори карат ли Костенец и Ихтиман боклук в Регионалното депо

  1. „Относно старото сметище снимките не ги видях добре , но аз ви предложих още миналата година да сложим охрана на три места за да има контрол, заяви Георгиев“ Да сложим охрана! Тук не става дума за цигански каруци, а за камиони на БКС – официалният извозвач на боклука. Защо ли Е.Кривошиев не взе думата, и да обясни, какво правят неговите камиони в старото сметище? Така е, като самият изпълнител е шеф на комисията по екология, и трябва сам да се контролира! Още в зародиш са заложени тия проблеми. Аз исках да попитам, смятат ли нещо да променят отговорните фактори в общ.Самоков по отношение разделното събиране на боклука, след като самият Е.Кривошиев признава, че така както я караме досега не става? Исках,и го поръчах на Н.Христов да зададе въпроса, но той беше ограничен и притеснен в самото начало от председателя С.Стойчева. Да трябва да се ограничава времето, за да не се задават неудобни въпроси. Още, учудвам се пасивността на народните избраници по такива въпроси. Защо , никой не подкрепи инж.Н.Христов в справедливите му искания за адекватен отговор от отговорните хора за това? След като няма тяхната подкрепа, много лесно е да се оправдаят в бездействието си управниците ни. Освен 3-4 човека, защо са ни другите съветници, стоящи с празен поглед, незаинтересувани от проблемите на града ни? Хора болеещи от години за проблемите на Общината като Б.Стамболийски, си вземат неплатен отпуск в деня на сесията само за да се доберат до заветните 5 мин. отредени им от законотворците, а срещат неразбиране и овчедушие от страна на избраниците ни. Как да имаш желание и хъс да промениш нещо, в името но общото благо?

  2. Гсподин Коларов,
    Тия общиски съветници с едно изключение донякъде изглежда си мислят че за това са избрани:
    Към проблемите на хората от Самоковска община да са:
    1. И Безразлични
    2. И Безлични
    3. И Безполезни
    4. И Арогантни
    5. И Бездействени
    6. И Задрямали
    7. И Заспали направо
    8. И Бесрамни
    9. И Безидейни…
    10.и Меркантилни ….
    И най вече явно….никому ненужни!!??
    Отдавна в Самоковска община е наложително да бъдат проведени извънредни избори!?

  3. Само да не кажеш, че единственото изключение е Гвардеецо Зашке, оти ке береш ядове. Такъв мързелив и тъп простак като него друг няма!!!Гвардеец го уредиха чичите и вуйчите му-Чачите, до един бяха партийни секретари, въпреки, че имаше изискване за минимален ръст 185 см, а той е 155…Като „работеше“ в почивната станция на МВР в Боровец, бягаше към на 11ч. от работа всеки ден, уж имал заседание на СДС…Лъжи до сто и едно!

  4. Ще предложа на Лили Кинина при получаване на коментари с такива измислени имена като „Таня“, да не ги помества! Да има Таня, която коментира, но тя е един много стойностен и почтен човек. По достойно е автора да се представи като“анонимен“, отколкото да си измисля най различни имена!

    1. Имах в предвид Татяна, коментирала мое писмо до кмета. Не съм питал въпросният човек дали наистина е той, но по интелигентният коментар предположих, че точно тя е писала. И понеже я наричам Таня, затова мисля, че друг човек злоупотребява с нейното име и пише коментари. Още повече наскоро срещнах мой познат, който ме нарече Таня, въобразявайки си , че аз се представям под това име изказвайки хвалебствия към нашият директор и някои други колеги. Затова е добре всеки да се представя с истинското си име!

Comments are closed.