СамокоВест

От АБВ забавят всеки реформаторски опит

Споделете ни в

Proekt ABVТова, което в момента правят АБВ, е да забавят всеки реформаторски опит. Очевидно, че тези, които са част от модела на статуквото, ще отлагат приемането на законите, които могат да нарушат това статукво. Така Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и конституционната комисии, коментира позицията на АБВ по ключовите за правителството реформи в борбата с корупцията и промените в Конституцията в предаването „Седмицата на Иво“ по Евроком.
Делчев определи отхвърлянето на аникорупционния закон като срамно петно върху 43-тото Народно събрание. Този закон имаше голяма подкрепа от европейските ни партньори, от обществото, беше обсъден в много парламентарни комисии, но очевидно страхът отново надделя, каза депутатът. Според думите му присъствието на 220 депутати не се вижда често. Това говори, че за да се спре този закон е имало мобилизация в коалицията на корупцията, заяви Делчев.
АБВ не дадоха разумни аргументи, дори поискаха промени, знаейки, че това не може да се случи преди първо четене, каза Делчев. Те бламираха своя министър, който не е възразил срещу закона и той влезе в Народното събрание като законопроект на Министерски съвет. Това означава, че или
има страх, или отново се правят опити за размяна на подкрепа срещу постове, коментира той.
Според депутата Законът за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде внесен отново в Народното събрание след 3 месеца. Няма да правим отстъпки. Искаме работещ закон, който да премахне най-тежкия камък, който тежи върху страната – именно корупцията, категоричен бе той.
Над 40 органа и териториални структури се борят с корупцията в момента и то неефективно, така се създава една колективна безотговорност. Новия закон предполага създаването на ново бюро с председател, като по този начин ще е ясно кой носи отговорност, каза Делчев и припомни, че ръководството на КПУКИ от 2 години не се е събирало цялото.
Ще има 1 орган, не няколко. Това звено може да свърши много работа и напредъкът в Румъния да избледнее пред този у нас, категоричен бе той.
Относно промените в Конституцията Делчев бе категоричен, че компромисите са направени. Сега трябва да спрем да изваждаме и да добавим това, което ще доведе до радикална съдебна реформа, допълни народният представител.
На въпрос за електронното гласуване депутатът заяви, че РБ подкрепя въвеждането му и го определи като прогресивно средство на демокрацията. Според думите му въвеждането на електронното гласуване винаги се поставя под въпрос и заради сигурността на личните данни, и заради опитите за манипулация и въвеждането му изисква повече време. Той заяви, че РБ иска и машинно гласуване, което ще спре купуването на гласове и може да се въведе много по-бързо.