СамокоВест

Отстраниха прокурор, заплашвал свидетел по делото „Октопод”, с обвиняем и Янко Попов-Туцо

Споделете ни в

qnko popovВисшият съдебен съвет временно е отстранил от длъжност прокурор Димитър Захариев от Окръжна прокуратура-Плевен. Решението е взето по искане на главния прокурор.
Сотир Цацаров е поискал Захариев да бъде отстранен заради повдигнато срещу него обвинение за опит за принуда на свидетел да лъжесвидетелства по делото „Октопод, както и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност.
Прокурор Димитър Захариев принуждавал свидетелят да се отрече от предишни свои показания пред прокуратурата и да набеди наблюдаващия прокурор по делото „Октопод“ в престъпление против правосъдието.
Свидетелят получил заплахи от Димитър Захариев, че ако не лъжесвидетелства, ще му бъдат повдигнати обвинения, включително за убийство. Освен това бил заплашен, че ще бъде задържан в ареста, а животът и бизнесът му ще бъдат съсипани.
Разследващите са установили, че прокурор Захариев е държал в багажника на автомобила си законно притежаваните от него оръжия и боеприпаси – пистолет м.“GLOСК“ и пистолет „BERETTA“ и 86 бр. патрони за тези оръжия. Той обаче не бил взел необходимите мерки за сигурност. Те трябвало да се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени и снабдени със секретно заключващи устройства.
На прокурор Захариев е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3000 лева. Разследването се провежда от специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.
Припомняме че делото „Октопод“ започна през февруари 2010 година срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Последствие обвинението бе разделено на две. Делата станаха известни като „Малък октопод“ – за рекет и изнудване, но не на висши държавни служители и „Голям октопод“. По първото дело обвиняеми са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джолотов, бившия прокурор Цеко Йорданов, Кирил Топалов и самоковецът Янко Попов-Туцо. Делото се води пред Софийски градски съд от декември 2011 година. На 1 април 2015 година то беше прекратено от съдията от СОС Атанас Атанасов и препратено в Специализирания съд по компетентност. След като на 22 януари Висшия съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Чаналова за срок от шест месеца, „Октопод“ трябваше да започне от първа инстанция с нов съдия. Именно новият съдия прати делото в спецсъда.
Обвиняемите по второто дело – Алексей Петров, Антон Петров с прякор Хамстера, адвокат Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев отговаряха изначално пред Специализирания съд. При ареста им през 2010 година се твърдеше, че те са организирали престъпна група с цел натиск и рекет на високо ниво в държавната администрация плюс източване на „Кремиковци”. В началото на миналата година обаче делото бе прекратено от спецмагистратите.