СамокоВест

Отпуснаха 2 милиона лева за пътя до Ихтиман, за този до Дупница паре – нема!

Споделете ни в

2 милиона лева ще бъдат отпуснати от държавния бюджет за рехабилитация и реконструкция на път ІІІ – 822 Самоков – Живково – Ихтиман. Това стана ясно от публикуваната в Интернет-страницата на Министерство на финансите Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

В края на месец септември миналата година, министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева посети Самоков във връзка с протестите на жителите на общината срещу безобразното състояние на пътя за Мальовица. Още тогава министър Терзиева заяви, че от години в някои райони на страната не е правен ремонт на пътища и затова спешно трябва да се вземат мерки, но не се ангажира с конкретни действия.

Пътят Самоков-Ихтиман стана обект и на btv-Аз репортера. Към излъчените кадри бе написано – Всяка седмица ми се налага да пътувам по пътя Самоков-Ихтиман и обратно. От доста време пътят е в критично състояние и лошото е, че държавната институция, която е отговорна за поддръжката на пътищата, не предприема никакви мерки. Дупки с големината на кратери има по целия път и е невъзможно да се шофира без да спукаш гума или пък да си повредиш автомобила фатално. Кой носи отговорност за щетите, които са причинени от лошата пътна настилка и къде отиват парите, които плащаме за пътища (винетки, данъци и т.н). Моля да се направи нещо, за да бъдат взети мерки, защото не можем да правим само магистрали, а второстепенните пътища да са като след бомбардировка. По този път наистина има тръпка – дали ще стигнеш до края му..Видеоклипове и снимки запълниха и социалните мрежи. Види се, под натиска на гражданите, министерството на Регионалното развитие и благоустройството най-подир е получило известно финансиране за ремонта на пътя Самоков-Живково-Ихтиман.

В същото време за пътя Самоков-Дупница паре нема! Трасето е в не по-малко окаяно състояние. А и самият релеф прави пътуването по пътя истинско изпитание. Свлачищата и стесненията на пътното платно застрашават да изпратят преминаващите превозни средства направо в дерето. Отделно ги дебнат падащи камъни, увлечени от свличащите се земни маси. За ремонта му обаче се чакат европейски пари. Според председателя на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура” Стефан Чайков, тази година ще започне и рехабилитацията на пътя Дупница – Самоков. Изпълнението на проекта ще бъде финансирано от Европейската инвестиционна банка, заяви още шефа на пътното. А това си е чиста проба бъдещо неясно и несигурно време. Затова логично възниква въпроса къде отиват парите от данъците и винетките на българските граждани, които годишно наброяват не по-малко от 400 милиона лева.

Темата беше коментирана и от нашия съгражданин журналиста Георги Даскалов по телевизия Европа. „Например пътят Самоков – Ихтиман. По него има дупки, в които спокойно може да потъне колелото на колата, без да се вижда. Но и останалите си ги бива. Има цели участъци, на които няма асфалт. Почти същото е положението и на пътя Самоков – Дупница. И там дупка до дупка. …
Събират се немалко пари от пътен данък и винетки. От винетки например са около 200 до 250 милиона годишно, без транзитните такси, от пътен данък – около 150 милиона. Това са много пари, събират се всяка година и с тях за две-три години може да се оправи цялата (или поне по-голямата част) от пътната мрежа. Макрорамки, подобряване на бизнесклимат, данъчни политики и иновации са едно на ръка, но няма да помръднем и сантиметър напред, ако всяка година държавата прибира от хората 400 милиона, а пътищата са такива, каквито са.” – посочва Даскалов.