СамокоВест

Откриха паметник на убития от Държавна сигурност писател Георги Марков

 Breaking News

Откриха паметник на убития от Държавна сигурност писател Георги Марков

Откриха паметник на убития от Държавна сигурност писател Георги Марков
ноември 11
15:21 2014

georgi markovТрима президенти – Росен Плевнелиев, Жельо Желев и Петър Стоянов, откриха паметник на Георги Марков. Днес фигурата на убития от държавна сигурност писател дисидент се възправи на площад „Журналист” в София. Двуметровият монумент е дело на скулптора Данко Данков. Инициативата е на комитета „Памет за Георги Марков“ чийто почетен председател е президентът д-р Желю Желев, а председател – писателят дисидент Димитър Бочев. . Финансирането е осигурено от американската фондация „Сейнт Джордж фаундейшън“, създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров.
Актът идва 36 години след мистериозната смърт на писателя, истината за която все още не е излязла на бял свят.
През 1969 г. писателят дисидент Георги Марков бяга от комунистическа България и от Лондон чете своите задочни репортажи по радио Би Би Си. Междувременно българските служби следят зорко неговите действия в чужбина. Работата му за капиталистическите медии не се нрави на режима. През 1972 г. Марков е осъден на 6 години и половина затвор. Творбите му са конфискувани от библиотеките, а името на писателя е забранено до 1989-та година. Тайните служби на Народна Република България – „Държавна сигурност“ – влизат в действие. Агентите им дават на писателя кодовото название „Скитник“ и се заемат с неговия случай. Най-логичната причина за интереса към Марков от страна на ДС е дейността му като писател-дисидент. В годините от 1975-1978 той завършва един от най-мащабните си трудове, за който се смята, че е сред основните причини за смъртта му – това е книгата „Задочни репортажи за България“. В репортажите си, които се излъчват всяка седмица по радио „Свободна Европа”, Георги Марков подлага на унищожителна критика режима в социалистическа България и лично Тодор Живков.
На 7 септември 1978 г., рождения ден на тогавашния комунистически водач, при разминаване с непознат мъж на моста „Ватерло“ в Лондон Георги Марков усеща убождане в дясното си бедро. В следващите няколко дни здравословното му състояние рязко се влошава и той умира на 11 септември в лондонската болница „Сейнт Джеймс“ от отравяне на кръвта. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова, вероятно с рицин.
Според Димитър Бочев това “историческо закъснение” при откриването на паметника го прави още по-актуален – “Закъснението говори за една много печална истина – българинът винаги е страдал от недостиг на чувство за историчност.”
Държавният глава Росен Плевнелиев отбеляза, че за него е огромна чест да присъства на откриването на този „закъснял във времето, но не и в смисъла си паметник“.
„С него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство“, заяви президентът Плевнелиев.
Той изрази надежда този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват делото на Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт.
И нека никога да не забравяме съдбовната истина в народната мъдрост: „Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите.”

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...