СамокоВест

Откраднаха 6 тона желязо от горното поделение

Споделете ни в

Шест тона желязо бяха откраднати от военното поделение по пътя за Боровец,  информираха от полицията. Още преди повече от месец публикувахме подробна информация, че поделението не се охранява и е обект на непрекъснати кражби. Сигнализирахме, че се е превърнало в разграден двор, тъй като на много места мрежата на оградата е свалена и отмъкната. Информирахме, че живущи в близост до поделението разказват как по цели нощи коли и каруци шетат насам-натам из двора и изнасят какво ли не. Алармирахме, че безстопанствеността носи и други сериозни рискове.  Като се има предвид, че става въпрос за бивше военно поделение, в обекта може да има изоставени боеприпаси, опасни материали и Бог знае още какво. На територията на поделението се намират  и водоемите за питейна вода на част от града. Те също остават без всякаква охрана и сигурност, което наистина може да има непредвидими и катастрофални последици. Публикувахме серия от снимки, които показват по безспорен начин плачевното състояние на бившето поделение. Както можеше да се очаква отговорните институции не си мръднаха пръста за охраняване на обекта.

Едва сега от „Родната полиция” информират, че  в района на военното поделение патрул е задържал  4 лица, при това след като е установено, че крадците в продължение на три дни са изкарвали желязо от двора на поделението и са го предавали на пункт за изкупуване на вторични суровини в Самоков. Сигнал за кражбата е постъпил от оперативен източник – допълват от полицията. При направената проверка на пунка и предоставените оттам докумети, полицаите стигат до името на едно от лицата, предавали желязото. На по-късен етап са установени и останалите трима извършители на кражбата. По данни на полицията четиримата мъже са около 40-годишни, като двама от тях са криминално проявени. Откраднатите 6 тона винкел са извозвани от поделението с лек автомобил УАЗ. В момента тоновете желязо са оставени на отговорно пазене, тъй като няма предявени претенции за собственост. Работата по случая продължава.

Не става ясно уведомено ли е за кражбата Министерството на отбраната като собственик на обекта. Няма отговор и на въпроса какво и колко е откраднато преди Полицията да се заинтересова какво се случва в поделението. Щом само за три дни крадците са отмъкнали 6 тона желязо, то за изминалия месец, след първата ни публикация, са плячкосали поне 10 пъти повече. Ако отговорните институции си бяха свършили работата само от тези 60 тона желязо щяха да бъдат спестени 30 000 лева щети на хазната.