СамокоВест

Омбудсманът поиска от Министъра на околната среда и водите проверка и отговор по въпроси на самоковски граждани

Споделете ни в

По повод жалба на група самоковски граждани, представлявани от инж. Любчо Луков, Омбудсманът на Република България е препоръчала на Министъра на околната среда и водите да бъде извършена проверка по поставените въпроси, за резултатите от която да бъдат информирани гражданите на община Самоков.

Публикуваме основните питания и уведомления на самоковци:

1/ До момента не са определени санитарно-охранителните зони и техните пояси – на нито едно от питейните водовземания за гр.София, находящи се в Самоковска община, а Соф.вода  АД продължава да ги използва в противоречие с чл.5 от Наредба №3/2000г. на МЗ, МРРБ  и МОСВ.

 2/Уведомяваме Нац. Омбудсман и Соф.вода АД, че най-заинтересована общественост по см. на Орхузката Конвенция по казуса е населението на Столична община, което единствено консумира питейната вода от тези водовземания, а до сега никога не е уведомявано в  подобни казуси-като  разрешаване и изграждане на забранени ВЕЦ над питейните водовземания.

2/ Уведомяваме собствениците на земи, попадащи вътре в тези СОЗ, че имат право на солидни обезщетения  от Соф.вода АД,   правото да  бъдат уведомени за това, както и да обжалват определените им компенсации.

3/ Че в грубо противоречие с  Конституцията  и  императивни законови разпоредби са разрешени няколко ВЕЦ-а в тези СОЗ и  изобщо   на реките в Самоковска община, които без изключение са защитени зони за питейни води и защитени зони от Натура 2000, т.е. изграждането на ВЕЦ-ове  в  Общината е императивно забранено.

4/Уведомяваме всички граждани на двете общини,  че имат правото да участват в обществените обсъждания при определянето на тези СОЗ и да настояват да бъдат спазени  законовите изисквания за размерите на санитарно-охранителните пояси на тези СОЗ, както и да не се разрешават и изграждат ВЕЦ в тях и изобщо в Общината, защото са забранени от закона, а изградения ВЕЦ“Роса“-да бъде премахнат.

Следва да се знае, че всеки ВЕЦ представлява една много голяма тоалетна, която замърсява  водата под него със стотици тонове гниеща органика-животинска, растителна и гъбна, че на мястото на кислорода в тези води има въглероден диоксид от гнилостните процеси и за това  са абсолютно забранени в защитените зони, каквито са всички реки в Самоковска община. Ние вярваме, че с присъщите  си компетентност  и  гражданска доблест, националният Омбудсман  ще  защити  правата на онеправданото население на  двете общини – Самоковска  и  гр.София, се посочва в жалбата.

Предстои проверка по поставените проблеми. За резултатите гражданите ще бъдат съответно информирани.