СамокоВест

Огнян Минчев: Местан беше и си остава сайбия на държавата

Споделете ни в

liutvi mestanАко не съществуваше натиск от европейските партньори на България за реални стъпки в създаване на по-нормална система за правосъдие, съдебната реформа щеше да има съвсем нулеви шансове. Това коментира политологът Огнян Минчев по повод намеренията на лидера на ДПС Лютви Местан да блокира съдебната реформа в предложения от Христо Иванов вариант.
В сутрешния блок на Би Ти Ви ДПС-лидерът заяви, че иска парламентът да гласува чисто нов законопроект, а старият, който беше внесен от Реформаторския блок да бъде изтеглен от деловодството на Народното събрание.
„Слушайте внимателно какво ви казва Местан и си дайте сметка до каква степен на разгромяване на държавата от организираната престъпност сме достигнали. Имам силно и тревожно усещане, че разпадът на държавата е достигнал до критичната точка, от която вече започва нова – финална фаза на демонтаж и унищожение. Режисирани етнически конфликти, нарастващи вълни бежанци, защитна поза на държавата да заобиколи и да се отърве от неизбежни трудни решения. Конституционно мнозинство днес може да се постигне само с инстинкт за самосъхранение… Само че и този инстинкт работи перверзно анти-държавно и анти-национално – работи по принципа „спасявай се поединично“, написа Огнян Минчев на страницата си във Фейсбук.
„Затова назидателният тон на шефа на една етническа партия е напълно легитимен – човекът беше и си остава сайбия на държавата. Или най-малко – легитимен представител на сайбията…“, допълва коментара си политологът.