СамокоВест

Общински съвет Костинброд изгони Lafka – самоковските управници им постлаха червен килим

Споделете ни в

lafkaОбщинският съвет в Костинброд задължи кмета на общината да прекрати договора за предоставяне на терени за търговска дейност на „Табак маркет“ – търговското дружество на „Булгартабак“, което стопанисва веригата Lafka. Решението на костинбродските избраници е в защита на местните средни и дребни търговци, които протестираха срещу нелоялната конкуренция на веригата.

В същото време родните ни управници постлаха червен килим пред групата около Корпоративна банка и Делян Пеевски, които се свързват с мрежата павилиони, известни като Lafka. Целта е в павилионите от веригата да бъде концентрирана цялата търговия с папироси, пиене и преса. Както е известно, след години натиск от страна на кмета Владимир Георгиев, Общински съвет Самоков предостави на „Табак маркет“ 8 терена за поставяне на преносими търговски обекти. За парлама парцелите бяха отдадени чрез публично оповестен конкурс. Както СамокоВест писа в публикацията си „Нагласен конкурс за поставяне на павилиони за цигари ще съсипе дребните търговци”, конкурсните условия бяха съставени така, че да обслужат единствено интересите на веригата Lafka.

Групата на Пеевски, която държи над 80% от разпространението на вестници, започна вече да притиска дребните разпространители. В различни области на страната пресата вече се доставя единствено на фирмите от групировката на Пеевски, и убива бизнеса на дребните РЕП-аджии. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията разреши на „Табак маркет“ да купи най-големия разпространител на вестници НАР и още седем фирми в този сектор, като не намери в това заплаха за принципите на свободното пазарно стопанство. По същия начин „Lafka” ще продава предимно папиросите на „Булгартабак”, които и досега държат 33% от пазара на цигари. Останалите играчи са застрашени да бъдат омаломощени от монопола. От страна на алкохолните производители фаворитът на веригата от магазини е „Винпром Пещера”, които от години имат добро бизнес-партньорство с Пеевски в издателската дейност.

Как днешна „Никотиана” – тютюневият мастодонт „Булгартабак“, е мотивирал кмета Георгиев да лобира за интересите му от самото начало на своето управление, повече от половината мандат, можем само да гадаем. В сферата на догадките остава и отговора на въпроса:  „С какви средства кметът спечели благоволението на съветниците да подкрепят предложението му?”  Но така или иначе Lafkite в Самоков вече са факт. Всеки момент се очаква те да заработят. Близо до ума е, че холдингът ще зарежда собствените си обекти при преференциални условия, макар и негласно. Това ще съсипе дребните и средни местни търговци, тъй като при такава нелоялна конкуренция очаквано губят останалите играчи на пазара.

Над 50 търговци на цигари и вестници, и семействата им от Костинброд и Сливница протестираха срещу инвазията на „Табак маркет“. Те внесоха подписка с над 3000 подписа под искането „Не на Lafka в града“ и принудиха Общински съвет Костинброд да изгони Lafka.

Самоковските им колеги обаче продължават да тънат в летаргия. Може би, когато десетките дребни търговци, ведно със семействата им, загубят единственото си препитание ще се събудят и те.