СамокоВест

Общините Самоков и сръбските Пирот и Лесковац обсъдиха възможностите за кандидатстване с проекти за трансгранично сътрудничество

Споделете ни в

Kметът Владимир Георгиев проведе две работни срещи и предварителни разговори с представители на сръбските общини Пирот и Лесковац.

С Община Пирот са обсъждани възможните проекти за кандидатстване по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. На този етап Общината е предложила от своя страна да кандидатства с проекта за реконструкция на Образописовата къща, за която има проекта готовност. Представителите на Пирот са изразили желание да работят съвместно по екологични проекти, проекти за зелени училища, стажуване. Обсъждани са проекти и за културно взаимодействие, които да включват създаване на виртуална база данни на музеите, виртуални библиотеки и др.

Пред гостите от Лесковац, Община Самоков е заявила готовност за няколко проекта в сферата на екологията. Единият, за който има проектна готовност е изграждането на екопътека от Туристическата градина до Шишманово кале. Другата идея е свързана със закупуването на подземни контейнери за битови отпадъци. Община Самоков води преговори с ръководството на Агенция по храните за предоставяне на сграда с двор, намираща се в Стопанския двор на с. Продановци. Сградата е подходяща за приют за четириноги. Това е и другата идея за възможност за кандидатстване с проект по програмата за трансгранично сътрудничество.