СамокоВест

Общината се трогна за състоянието на реките, дигите и мостовете

 Breaking News

Общината се трогна за състоянието на реките, дигите и мостовете

Общината се трогна за състоянието на реките, дигите и мостовете
април 03
18:34 2012

След като години наред при пролетното снеготопене се активираха свлачища и се наводняваха села и квартали в Самоков общинската управа назначи комисия, която да направи оглед и преценка за състоянието на реките, дигите и мостовете. Комисията се ръководи от зам.кмета Васил Сайменов. Една от неврологичните точки е поречието на р. Широкодолска при влизане в село Широки дол. Предложението на комисията е да се почисти коритото на реката и да се издигне дига южно от сградата на училището. В Злокучане се планира почистване от наноси на пространствата около двата моста. За сигурността на с.Алино се планира почистване коритото на едноименната река. Ще се чисти и под мостовете на Белчин.

Ще се възстановят дигите на Черни Искър при селата Маджаре и Говедарци. Ще се почисти коритото и на Леви Искър при село Мала Църква. Подобни са планираните мерки и за река Шипочница. В Доспей ще бъдат почистени пространствата под моста и речното корито в началото на селото. Набелязани са мерки и за почистване коритото на река Селска. Предвижда се да се направи 100 метров отводнителен канал. Поредица от мерки са набелязани за село Бели Искър. Ще бъде издигната дига на долния мост, ще се прокопае отводнителен канал в махала „Бусо” и ще бъде почистено пространството под моста в същата махала.

Не станаха ясни намеренията на общинското ръководство по укрепване на река Гръчки дол, независимо че всяка година тя създава сериозни проблеми на живущите в квартал „Герена”. Очакваме, този път кметската управа да не остане на етап намерения, а действително да си свърши работата и тази година да се разминем с наводненията, свлачищата и затлачванията в пряк и в преносен смисъл.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...