СамокоВест

Общинарите увеличиха заплатата на кмета Георгиев с 1 000 лева – направиха я 2 400

 Breaking News

Общинарите увеличиха заплатата на кмета Георгиев с 1 000 лева – направиха я 2 400

Общинарите увеличиха заплатата на кмета Георгиев с 1 000 лева – направиха я 2 400
февруари 06
16:13 2014

Владимир Георгиев

По предложение на председателя на общинския съвет Силвия Стойчева общинарите решиха заплатата на кмета Владимир Георгиев да стане 2 400 лева. До момента възнаграждението на първия ни администратор възлизаше на 1 400 лева, така че от влизането в сила на решението заплатата му скача с цели 1 000 лева. Мотивите на Стойчева бяха, че съгласно нормативната уредба кметове на селища с население до 2 000 души имат право на месечно възнаграждение до 1 400 лева, а населението на Самоковска община е многократно по-голямо и отговорностите на кмета са много повече.

На заседанието на общинския съвет не беше обявено, че възнаграждението на Председателя на общинския съвет е в пряка връзка със заплатата на кмета. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация Общинският съвет определя размера на възнаграждението на председателя на съвета в зависимост от определената продължителност на работното му време. Размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90 на сто от възнаграждението на кмета на общината. Днешното решение на общинарите създава възможност и заплатата на самата Силвия Стойчева да набъбне с почти същата сума. И за да бъдем точни – с 900 лева месечно. Избраниците ни гласуваха и нови увеличени заплати за кметовете на населени места. Поименното им възнаграждение обаче не стана достояние на гражданите. При вземане на решението се уточни, че списъкът с персоналните заплати на селските кметове е предварително раздаден на общинските съветници. Фактът, че заплатите на кметовете на населени места бяха гласувани на тъмно си е парекселанс нарушение на гражданските права на жителите на общината. Кметовете на селата, за които ставаше реч, са избрани пряко от населението. В този смисъл избирателите са и работодатели на съответните селски кметове, чиито тайни заплати идват именно от техните джобове – тези на данъкоплатците. Очакваме председателят на общинския съвет Силвия Стойчева, която на финала на днешното заседание дръпна прочувствена реч за прозрачността и публичността на управлението, и за злостните и неверни твърдения на някои медии, да публикува на сайта на общината или по друг подходящ начин списъка със заплатите на селските кметове. В противен случай ще продължим да сигнализираме, че много от решенията и актовете на местната управа се вземат скрито-покрито.   

Related Articles

3 коментара

 1. SenSor
  SenSor февруари 07, 23:36

  На 9 септември 1944 г. комунистите заграбиха властта с преврат и разполагаха безнаказано със съдбата на народа 45 години, а след 10 ноември 1989 г., вече 25 години, продължават да властват, налагайки политическа система, която им гарантира пълна и безконтролна власт. Те никога не са имали и няма да имат скрупули докато са на власт.

  Reply to this comment
 2. Славчо Тасев
  Славчо Тасев февруари 08, 09:20

  Заплатата на управителя на болницта е 4000 лв. Аз съм безработен, т.е. би трябвало да мразя всички които имат високи заплати. Проблма е в това че „реформаторските“ сили имат „писатели“ и „говорители“ , но нямат водачи и лидери които да спечелят избори и като станат кметове да получават същата заплата. Преди години така наречените демократи всъщност сз били или доносници или патерица на комунистите. Доказателството са гласувалите за заменките на Сали. Няма как тази риторика да се вземе на сериозно при условие че в редиците на реформаторите има „червени кукувици“. В края на краищата в един момент ще се окаже че само се въртим в кръг и се мразим.

  Reply to this comment
 3. Славчо Тасев
  Славчо Тасев февруари 08, 11:21

  И „SENSOR“ Е ПРАВ … В кое кафе се събират „sensorite“.

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...