СамокоВест

Общинарите приеха и улиците край пазара в Самоков да станат Синя зона с 15 гласа „за“, един „против“ и 4 „въздържам се“!

Споделете ни в

Работата на общинските съветници във връзка с предложението на кмета Владимир Георгиев и улиците край пазара в Самоков да станат Синя зона мина под знака – много шум за нищо! Както вече писахме, със своя докладна кметът поиска към Синята зона да се добавят следните улици и паркинги:

– ул. ”Хан Кубрат”,  в участъка от ул. ”Отец Паисий” до ул. ”Цар Борис III”;

– ул.”Иван Вазов”, в участъка от ул.”Македония” до ул.”Софроний Врачански„ ;

– Паркинг, на ъгъла на ул.”Шейново”  при ул.”Търговска”;

– Пряка, между улица „Житна Чаршия” и бул. „Искър” /под пицария Бонита/;

– Пряка, между бул.”Искър” и ул.”Ген. Веляминов” /под магазин „Ивенти”/;

– ул.”Ген.Веляминов”, от ул.”Житна Чаршия” до ул.”Търговска”, вкл. и паркинга до бившия „Ловно-рибарски магазин”;

– ул.”Христо Захариев” /от кафе „Мишел” до ул.”Търговска”/

Посочихме също така, че предложението е прието от постоянната комисия  “Законност, обществен ред и общинска собственост“ към Общински съвет – Самоков.

По време на днешното редовно заседание на Съвета предложението предизвика множество коментари от страна на избраниците ни.

Общинският съветник от Реформаторски блок Васил Зашкев заяви – Както е тръгнало, целият град ще го направим Синя зона. Отново ще отчетем преизпълнение на бюджета с рестрикции, налози и данъци. Кметът Георгиев отрече да става реч за разширяване на Зоната. Той обясни, че новото му предложение е в границите на гласуваната вече от общинските съветници Синя зона. Само се уточняват улиците. В същото време в предложението се казва: „допълва Приложение №1 «Улици и паркинги, определени за паркиране в «Синя зона», към Наредба №1 за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Община Самоков, като се добавят следните улици и паркинги в гр. Самоков:“

Нейсе!

Не ни е за първи път да се питаме на какво да вярваме – на написаното и подписано от г-н кмета Георгиев или на това, което казва?

Кметът изрично подчерта, че хората от ул. „Хан Кубрат“ са представили подписка улицата да бъде включена в Синята зона. Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева потвърди казаното, а именно, че е живущите са внесли подписка с това искане.

Кметът Георгиев изтъкна, че към момента не може да бъде оценена ползата от въвеждането на зоната за платено паркиране, тъй като периодът е съвпаднал с множеството ремонти в тази част на града – около Общината, пред училище „Митрополит Авксентий Велешки“, по ул. „Отец Паисий“, подземния паркинг, ул. „Абаджийска“ и др. Въпреки всичко се наблюдава едно успокояване, заключи кметът. Той припомни, че на живеещите в границите на Зоната се издават пропуски. Работещите в този периметър срещу 20 лева месечно или 200 лв. годишно също могат да получат пропуск, посочи Георгиев. Вмъкна и освобождаването на улиците около Районното управление на полицията от катастрофирали автомобили, което ги направило много по-проходими.

Общинският съветник Елена Гелова попита ще има ли паркинг за служителите на Общината, тъй като сега повечето паркират по улица „Цар Борис III“. Тя посочи, че има подписка от живущите срещу ежедневното задръстването на улицата от автомобили. Кметът отговори, че служителите на общината заплащат на общо основание и призна, че след въвеждането на Синята зона, улиците извън обхвата ѝ са много по-натоварени. Особено по „Цар Борис III“, около Гимназията и др. Той съобщи, че се търсят нови технически решения за ограничаване паркирането, имайки предвид, че улицата е с паваж. Обясни, че при ремонта на ул.“Отец Паисий“ е завишена височината на тротоарите, за да не паркират върху тях. Трябва да научим гражданите да не паркират на тротоарите, заяви кметът.

Катя Янакиева попита обмислен ли е някакъв вариант за по-кратковременно спиране около пазара с цел покупки. Тя изтъкна, че се очертава недоволство от живущите в селата, на които се налага да спрат за 10-15 минути, за да си напазаруват, а трябва да заплатят цял лев. Съветник Янакиева попита също така предвижда ли се да се поставят стойки за велосипеди. В отговор кметът Георгиев обясни, че когато паркирането се заплаща чрез автомат, съществува възможност да се пуснат 50 стотинки за престой от половин час.

Общинският съветник Николай Николов обърна внимание, че голямата част от улиците в центъра са много тесни и като се блокира пазара паркирането по тях фактически ще ги превърне в еднопосочни. Такива са „Хан Кубрат“, „Иван Вазов“ и др., посочи той. Николов изрази становище, че е достатъчно към Синята зона да влезе само ул. „Житна чаршия“. Той вметна, че бул. „Искър“ ще се превърне в паркинг, като се паркира и в двете страни на платното. Кметът Георгиев контрира, че и сега по булеварда се паркира и в двете посоки и допълни – да видим предложението за улиците около пазара ще работи ли, ако се наложи ще го коригираме.

Общинският съветник Светлана Атанасова предложи – да си дадем 6 месечен срок за взетите от нас решения относно зоната за платено паркиране, след което от Общинска администрация да направят задълбочен анализ за получените резултати, но не само финансови, а въобще – като организация, защита правата на гражданите и т.н.

Ангел Немов пък попита има ли възможност издаваните от Общината пропуски да не се отнасят за конкретен паркинг. На този въпрос кметът Георгиев обясни, че пропуските са или за живущите по адрес, или служебни по месторабота и няма как да не са свързани с конкретен паркинг.

Тъй като, от цялата говорилня, не бе направено нито едно конкретно предложение, както посочи и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, на гласуване бе подложено предложението на кмета, каквото бе и предложението на  постоянната комисия  “Законност, обществен ред и общинска собственост“.

В крайна сметка и улиците край пазара в Самоков станаха Синя зона с гласовете на 15 общински съветника. От присъстващите на заседанието с „въздържам се“ гласуваха Светлана Атанасова, Антоанета Томова, Любомир Борисов и Николай Николов. Васил Зашкев гласува „против“.

One thought on “Общинарите приеха и улиците край пазара в Самоков да станат Синя зона с 15 гласа „за“, един „против“ и 4 „въздържам се“!

  1. Да стават и да си ходят! Не ,Да вървят да работят!Лежляци!

Comments are closed.