СамокоВест

Общинарите освободиха от отговорност шефовете на „Борико 2007”

Споделете ни в

На 26 септември 2012 година (сряда) ще се проведе общо събрание на „Борико 2007” АД, в което общината ни има дялово участие от 25%. Преди пет години общинският съвет, под диктата на бившия кмет Ангел Николов, загроби в дружеството поредните близо 700 декара безценни общински земи и други имоти. Самоковци апортирахме в поредната схема за източване на капитали на осъдения за данъчни престъпления енергиен бос Христо Ковачки  цели 21 имота, с обща площ 687 839 кв.м. 17 от тях се намират в местността „Боричо”, землището на Самоков, 3 – в к.к. Боровец – два парцела в участъка около „Езерото” и един източно от писта „Червено знаме”. В капитала на дружеството потъна и Старата болница с обща площ на имота 5 999 кв.м., ведно със застроените 5 бр.сгради. Срещу цялото това богатство общината получи нищожните 25% дялово участие. Както се казва получи правото да бъде безгласна буква, тъй като всичките 21 общински имота бяха оценени едва на 8 653 000 лв. Партньор на общината в дружеството е „Ел Ем Импекс”ЕООД, който държи останалите 75% от акциите му. Мажоритарният собственик се задължаваше да внесе 25 959 000 лв. под формата на парични вноски, но до посочения в устава краен срок са внесени едва 20 520 750 лв. и то само на книга. Разликата от 5 438 250лв., както и дължимата лихва за забавата, която възлиза на около 2 200 000 лв., въобще не са постъпвали по сметките на „Борико 2007” АД. А към момента и от внесения като парични вноски от „Ел Ем Импекс”ЕООД капитал в размер на 20 520 750 лв. няма ни стотинка – ни следа. Липсва и всякаква информация каква дейност е развивало дружеството и какви плащания са направени през целия петгодишен период на неговото съществуване. Едно е безспорно – парите ги няма. В банковите сметки на „Борико 2007” няма нито лев! Подробна информация за нарушенията в дружеството – финансови и фактически са изнесени в публикацията ни от 19 септември 2012 г., под надслов – „Самоковци за Самоков” настояват общината да си върне имотите от „Борико 2007”.

По последни данни, публикувани днес в „Сензация – горещи новини”, при поредната детайлна ревизия в Общинска банка са излезели наяве нови злоупотреби за около 40 000 000 лв. на станалия скандално известен наш земляк – Христо Ковачки. Сред фрапантните случаи на източване на Общинска банка е този с Ива Цветкова – доскоро въпросната дама контролираше 20% от акциите на трезора, преди да бъде заменена от зет му Никифор Вангелов, се казва в публикацията. В информацията се твърди, че чрез Ива Цветкова осъденият за данъчни престъпления енергиен бос е успял да открадне над 20 милиона лева от ДДС само за периода септември 2005 – април 2006 г. „В друга далавера, финансирана от Общинска банка, са намесени две ромски фирми, които уж са доставяли оборудване и машини на дружества на енергийния „Октопод“. Хората на Ковачки в трезора са уреждали кредити за милиони левове на дружествата, които не са върнати и до днес. Неотдавна от Софийския апелативен съд оповестиха, че издирват безрезултатно лицата Васил Лозанови Тони Николов, които са били подизпълнители във фирмите от орбитата на Ковачки. Никой обаче не споменава, че свидетелите Васил Лозанов и Тони Николов са малоимотни и неграмотни роми, които най-вероятно отдавна са ликвидирани по поръчка на Христо Ковачки, за да не лъснат измамите му. Лозанов и Николов са хората, чрез които Ковачки успява да открадне 16,8 милиона лева от държавата незаконно приспаднато ДДС чрез фиктивни доставки на оборудване.” – пише „Сензация – горещи новини”.

Дали Христо Ковачки е ощетил Общинска банка и с колко предстои да бъде разследвано и доказано, но че в съучастие с бившия кмет Ангел Николов ощети самоковска община с 21 имота, чиято действителна цена надхвърля многократно сумата от  8 653 000 лв., е безспорно. Но независимо от очевидно неизгодното за общината партньорство в „Борико 2007” АД, на последното си заседание избраниците ни упълномощиха представителя на общината Ангелина Вангелова да гласува за приемане отчетите на дружеството за периода 2009-2011 г. Общинарите овластиха Вангелова да гласува и  за освобождаването от отговорност на членовете на Съвета на директорите – Милен Влашки, Бранимира Бодурова и Христо Ковачки. Естествено възниква въпроса в кои случаи и при какви загуби общинските съветници биха потърсили отговорност от виновните лица за нанесените на общината щети? Може би доверениците ни биха защитили интересите на гражданите на Самоковска община само ако се срине небето. Но като съдим от действията им и тогава не е сигурно, че ще проявят дължимия морал и грижа за общинската собственост, за което самоковци им гласуваха своето доверие на поредните избори за органи на местната власт. Добре би било от тук насетне избраниците ни да работят с мисъл за следващия вот и как биха могли да получат отново подкрепата на съгражданите си.