СамокоВест

Общинарите наградиха Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев с по 500 лв. чисто

 Breaking News

Общинарите наградиха Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев с по 500 лв. чисто

Общинарите наградиха Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев с по 500 лв. чисто
март 22
17:42 2018

Със своя докладна кметът Владимир Георгиев предложи на общинските съветници да гласуват парични награди на изявените представители на ски-алпинизма Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев. Поводът е 50-годишният юбилей от провеждането на първото състезание по ски-алпинизъм в България (алпийско ски-рали). В тази връзка на 24 и 25 март в най-красивата част на Рила планина ще се проведе  Държавно първенство по ски-алпинизъм – отборно и спринт за купа Мальовица. Организатор е Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Кметът припомни, че още при първото си участие през 1968 г. в международното ски рали в Леко, провеждано под патронажа на легендарния Рикардо Касин, българският отбор в състав Енчо Петков, Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев заема трето място. В продължение на 10 години българите неизменно участват в състезанието и печелят медали и отличия. Значителни успехи българските отбори завоюват през 1976, 1977 и 1981 година в Леко и Бергина – Италия, като се класират на призовите първи места.

Алпинистът Кънчо Долапчиев е завършил гимназия „Константин Фотинов“ в Самоков. Продължава обучението си във ВИФ.  Доцент д-р Долапчиев преподава в НСА.  Автор е на книгите „Българи на връх Комунизъм“, „Българи на Хиндукуш“ и „Височинен алпинизъм“. Кънчо Долапчиев участва в експедицията през 1984, когато на 21 април Христо Проданов става първият българин, покорил Покрива на света – връх Еверест, но на следващия ден загива, слизайки от върха.

Младен Кантарджиев е добре познат на самоковци и най-вече на любителите на планината. Автор е на прекрасния „Рила фотоалбум“, където над 150 снимки разказват легендата за най-мощната българска планина. Случайната игра на светлините и сенките, лунните лъчи или залеза придава моментно очарование на някоя позната и обикновена гледка… и това е Поезията на Природата. А Младен Кантарджиев ни я разкрива с изключително майсторство.

В докладната си кметът Георгиев предложи двамата именити алпинисти да бъдат наградени с по 300 лева, без данъците. В последвалите дебати Васил Зашкев  изрази становище наградите да не са толкова символични и предложи да бъдат в размер на 1000 лева. Д-р Панев изказа мнение, че от по-голямо значение за повелителите на планините и знак на по-висока оценка за приноса им ще бъде, ако общината ги удостои с някои от почетните знаци на Самоков.

В крайна сметка избраниците ни гласуваха в навечерието на Държавното първенство по ски алпинизъм Кънчо Долапчиев и Младен Кантарджиев да бъдат наградени с по 556 лева, като така всеки един ще получи 500 лева чисти. А по повод празника на Самоков би могло да се задейства и процедура по удостояването им с някои от почетните знаци.

 

 

 

Две снимки на Младен Кантранджиев – Маричини езера и Мусала 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...