СамокоВест

Оборотите в Боровец и Банско скочиха с близо 30% след проверките на НАП

 Breaking News

Оборотите в Боровец и Банско скочиха с близо 30% след проверките на НАП

Оборотите в Боровец и Банско скочиха с близо 30% след проверките на НАП
март 14
16:11 2017

През първите два месеца на годината търговските обекти в Боровец и Банско са отчели 27% ръст на оборотите в сравнение със същия период на миналата година. Причината за увеличението е масовите проверки на НАП през сезона, пише Kmeta.bg.

Тази зима са извършвани скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите. По-голяма част от най-посещаваните заведения за обществено хранене в курортите са били поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на агенцията.

Целта на наблюденията е да се сравняват отчитаните обороти за минали периоди с тези регистрирани по време на проверката. Констатирани са разлики в оборотите в сравнение с миналата година в размер на над 10 пъти в полза на наблюдавания период. Наличието на съществени различия е наложило фирмите да бъдат предложени за пълна ревизия, коментират от НАП.

От 1 януари до края на февруари 2017 г. данъчните служители са извършили над 2200 проверки, съставени са 128 акта за установени административни нарушения, издадени са заповеди за затваряне на 31 обекта. Констатираните нарушения, наложили запечатването на вратите за срок до един месец, са липса на фискално устройство и неиздаване на касова бележка.

Установени са и множество случаи на разлики между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства. Паралелно с проверките търговските обекти се посещавани от патрулиращи данъчни служители, които са влизали във всеки търговски обект в Банско и Боровец. Събрани са над 3000 фискални бонове, чрез които са проверени фирмите, стопанисващи обектите, връзката на фискалните устройства със системата на НАП и коректното отчитане на оборотите.

Към екипите на инспекторите от Оперативни проверки са се включили и публични изпълнители, бе извършено принудително изземане на средствата на длъжници от касите на над 50 търговски обекти. Мярката за принудително изпълнение е наложена на фирми с публични задължения, които не са погасени доброволно в указаните от закона срокове. В хода на тези мерки, 9 обекта сменят фирмите, които ги стопанисват, за да избегнат изземането на пари от касите. Това довежда до следваща стъпка на НАП. На всичките 9 „стари“ фирми, на „новите“ 9 и на физическите лица, чиято собственост са те, ще бъдат направени пълни ревизии.

Приоритет в работата на екипите са и съвместни проверки с представители на общинска администрация, насочени основно към лица, отдаващи под наем апартаменти или стаи в обекти, които нямат категоризация. Честа практика при тях е върху получените доходи те да не заплащат туристически данък и такси към републиканския бюджет. В хода на кампанията са извършени десетки съвместни проверки на нощни заведения по искане на МВР.

„Целта на кампанията тази година бе насочена по-скоро към промяна в поведението на бизнеса, а не толкова към налагане на санкции. Стараем се да бъдем в помощ на коректните данъкоплатци и да ограничим максимално действията на тези, които нарушават закона. Опитът ни сочи, че превантивният контрол е много по-резултатен от съставяне на актове и констатиране на нарушения. Изграждане на партньорски отношения с бизнеса и спазването на закона е акцентът в нашата работа“, заяви за медиите директорът на ТД на НАП-София – Илиана Христова.

Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване не само до края на сезона, но и през цялата година и ще бъдат в денонощен режим. Основната цел е всички задължени лица да регистрират реализираните приходи от своята дейност и да внесат дължимите данъци и осигуровки.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...