СамокоВест

Обединиха Спешната помощ в София и Софийска област

Споделете ни в
МБАЛ Самоков
МБАЛ Самоков

Сливат се центровете за спешна медицинска помощ в София и Софийска област, съобщиха от правителствената информационна служба.
Правителството прие структурни промени в системата на здравеопазването, в резулта на които Центровете за Спешна помощ в София град и София област ще бъдат обединени.
Целта е да се подобри достъпът на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ, по-ефективно използване на ресурсите на двата центъра и подобряване на организацията на обслужване на спешните случаи на територията на област София и Софийска област, се казва в прессъобщение на Министерски съвет.
Според експертите на здравното министерство сливането ще осигури по-рационално управление на спешните екипи.
Новият регламент за Спешната помощ ще влезе в сила най-късно в края на септември, съобщи преди седмица заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Новият стандарт степенува спешните случаи. Категориите пациенти по спешност ще бъдат разделяни със син, зелен и червен код, а изчакването на линейката, което ще бъде обвързано с кода, ще бъде от 8 до 120 минути.
Сливането на центровете за спешна помощ на София-град и София-област е свързано с оптимизация, логистично подобряване и ясни разчети за подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София област. Като резултат от обединението на двата центъра за живеещите в областта ще бъде минимум пет нови екипа заедно с автопарка от модерни линейки, с който разполага София-град, и възможността да ползват реанимационните екипи, посочи министърът на здравеопазването Петър Москов. „За работещите в Спешна помощ на територията на София-област това ще бъде допълнително облекчаване на работата, защото шестте лекари и медицински сестри, които работят в районния реанимационен център ще бъдат качени на линейки – оттам ще дойдат петте нови екипа. „, уточни още министърът. От 13 филиала София-област в момента има 19 екипа на хартия и реално функциониращи във всеки един момент – между 16 и 17. Това означава, че с новите екипи ще има 30% увеличение на сегашния капацитет на спешната помощ за областта, и не означава, че ще се извеждат линейки от града, допълни той.
Петте нови екипи ще се разположени в Божурище, във Вакарел, в община Мирково, един сезонен екип ще има в курорта „Боровец“ и един екип в триъгълника „Ихтиман – Костенец – Самоков“, който ще осигурява малка, но логистично много трудна за обслужване територия, добави министърът.