СамокоВест

Нов сайт разкрива света на застрашените белоглав и черен лешояди

Споделете ни в

От днес всеки ще може да опознае отблизо света на застрашения белоглав лешояд в Източните Родопи и черен лешояд. Това ще стане с помощта на нов сайт, разработен по проект „Опазване на белоглавите и черните лешояди в Родопите“ и финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз. Сайтът ще публикува новини за състоянието на двата вида в българската и гръцката част на Източните Родопи.

Там всеки ще може да открие интересна и разнообразна информация за белоглавия и черния лешояд, любопитни факти за техните навици, биология на вида и ролята им в природата. Ще бъдат публикувани статии и снимки на птиците, първия им полет, движението и миграцията на лешоядите с предаватели, резултати от преброяванията на двата вида и др.

Актуална информация с нови снимки, галерии, видеа и документални филми на най-добрите български и европейски фотографи, снимащи дивата природа, ще обогатяват познанията на всеки, който се интересува от природата и нейното опазване. Сайтът ще заложи на високото качество на визуалното съдържание. В сайта място ще намерят и историите на хората, свързани с лешоядите и Източните Родопи – местни предприемачи, малки бизнеси. Ще бъдат публикувани и много интересни подробности около дейностите и работата на екипа.

Сайтът ще предоставя информация на три езика – английски, български и гръцки. За по-активните читатели ще има и редовна информация за това как всеки може да се включи и пряко да допринесе за опазването на видовете. На по-късен етап от сайта ще може да се следи на живо движението на оборудвани с предаватели птици.

На Балкански полуостров е останала само една размножаваща се колония на черния лешояд в Националния парк Дадя в Северна Гърция, но лешоядите търсят храна в целия район на Родопите и от двете страни на границата. След първите преки дейности по опазване на вида популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи се увеличава от около 10 двойки през 1990-те до 80 през 2016 г. Въпреки положителната тенденция, бъдещето на вида е все още несигурно поради наличието на множество заплахи.

Актуална информация с препратки към сайта www.life-vultures.com, може да се намери и на Фейсбук профила на „По-диви Родопи“, партньор по проекта.

Проектът „Опазване на черните и белоглави лешояди в Родопите“ е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация „По-диви Родопи“, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.