СамокоВест

Новият шеф на Противопожарната служба Красимир Караджинов напомня – паленето на стърнища е строго забранено

Споделете ни в

Противопожарната служба в Самоков е с нов началник. В шефския стол за срок от една година седна Красимир Караджинов. Той зае поста на мястото на Любомир Рогачев, който излезе в пенсия. Караджинов е дългогодишен служител в Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението – Самоков – над 16 години.

Новият ръководител на службата запозна представители на местните медии с работата на самоковските огнеборци и състоянието на техниката. Той уточни, че до всички кметства са изпратени указания да се внимава при почистването на земеделските площи, овощните градини, пасищата. Той отново напомни, че паленето на стърнища е строго забранено. Огън на открито в природата може да се пали само на определените за целта места, като мястото се напуска едва когато пламъците са напълно загасени, допълни той.

Караджинов посочи, че само през първата седмица на август на територията на Общината са регистрирани 5 пожара, в резултат на запалване на сухи треви и макар да не са нанесени сериозни материални щети, всички подобни ситуации крият голям риск.

Напомняме, че съгласно Закона за опазване на земеделските земи, ползвателят на земеделска земя, на която е извършено изгаряне на стърнища и други растителни отпадъци се наказва с глоба от 1500 до 6000 лева.