СамокоВест

Нова година! Кой как празнува?

 Breaking News

Нова година! Кой как празнува?

Нова година! Кой как празнува?
декември 30
18:58 2016

Навсякъде по света, приготовленията за посрещане на първия ден от новата година са вълнуващи и пищни. Свързани с ритуали и тържествена украса. И все пак, всяка страна има свои традиции в подготовката за Новогодишната нощ. Едно обаче ги обединява – и това е вярата в доброто и надеждата за благоденствие.

Нова година е най-старият празник в света. Празнувана е още в древен Вавилон, преди 4000 години.
Римският сенат определя 1-ви януари за начало на новата година през 153 г. пр. Хр.
Първият месец от годината е свързан с бог Янус в римския календар. Янус има две лица, едното обърнато напред, а другото – назад, символ на старото и новото.

Отново римляните първи започнали да си разменят подаръци в новогодишната нощ. Дарявали си клонки за късмет.
Празнуването на 1-ви януари било затвърдено през 1582 в Грегорианския календар, когато много страни започнали да празнуват в един и същи ден началото на годината.

Днес в различните страни традициите са толкова различни и уникални, и в многообразието се разкрива красотата на празничната нощ. Ето как празнуват в различни държави по света.

Гърция

В Гърция Нова година е по-голям празник дори от Коледа, когато св. Василий влиза нощем в домовете на хората и оставя подаръци в обувките на всяко дете. Небето над всички градове и села на Гърция, в полунощ на 1-ви януари се изпъстря с празнични фойерверки, а във всеки дом се разчупва Василопита – традиционен новогодишен хляб, в който се скрива сребърна или златна монета. Гърците вярват, че първият човек, който влезе в дома им на 1-ви януари, ще им донесе късмет.

Испания

Испанците спазват традицията в новогодишната нощ да изядат точно 12 зърна грозде. Според поверието това им носи гаранция, че щастието ще им бъде верен спътник през всичките 12 месеца от предстоящата нова година.

Дания

Датчаните пък събират чинии през цялата година. На 31 декември отиват с тях пред входната врата на своите близки и приятели и започват да ги чупят. Те вярват, че това прави дружбата помежду им още по-силна и здрава.

САЩ

Американците се целуват под имела точно на Нова година – така те вярват, че любовта им завинаги ще бъде запечатана.

Сърбия

В Сърбия вярват, че трябва да посрещнат Новата година с пълен хладилник, с пълен с пари портфейл, за да е плодородна и благоденствена цялата година. Те не сядат на трапезата без свинското, червеното вино и традиционната балканска музика.

Бразилия

Белият цвят е свещен за бразилците. Всички те обличат дрехи в бяло в новогодишната нощ, за да привлекат щастието, чистите помисли и мира.

Мексико

В стаята, където са гостите, мексиканците окачват голям глинен съд, изрисуван с чудовища и зверове и пълен с най-разнообразни лакомства. После последователно завързват очите на всички гости с кърпа и му дават пръчка. Този, който успее с нея да счупи съда, ще бъде много щастлив през настъпващата година. 

Япония

В Япония камбаните преди 00.00 часа бият точно 108 пъти, за да прогонят също толкова на брой човешки слабости. Японците вярват, че в нощта преди Нова година трябва да се изчисти колкото се може повече, за да прогонят злите духове.

Финландия

В новогодишната нощ финландските девойки хвърлят през рамото си обувка. Поверието е, че ако тя падне с върха си към вратата – ще стават булки.

Германия

Германците вярват, че колкото по-голям шум се вдига в нощта преди първия ден от Новата година, толкова по-надалеч бягат злите духове. Затова те ходят по улиците „въоръжени” с тъпани, барабани, тромбони и други шумни инструменти.

Словакия

В Словакия и другите народи от североизточна Европа (Полша, Чехия) важно място на трапезата се отрежда на рибата. Всяко едно от ястията носи специфична символика – орехите символизират трудностите в живота, шаранът – благоденствието и щастието.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...