СамокоВест

Неудобният генерал Тодор Кантарджиев

Споделете ни в

Предизвикан отговор

Историята е учителка на народите, казва една древноримска мъдрост. Но това добива смисъл, само когато знаем истинската си история и истинските си герои – достойни личности, които стават пример за младите поколения.

Във вестник „Приятел“ – бр. 24 от 15.06.2018 г. е поместена статията от Христо Ярловски „Генерал Тодор Кантарджиев – прославеният български военачалник“. Въпреки изключителността  на този самоковец,  неговият живот и дело са непознати за повечето наши съграждани. Предвид на това обстоятелство с любопитство и с внимание се запознахме с гореспоменатата публикация. За съжаление, бяхме силно разочаровани от манипулативния подход използван от автора при поднасяне на информацията – умишлено премълчаване на факти и обстоятелства, преднамерено използване на полуистини и неверни интерпретации.

В името на истината и пред паметта на генерал Тодор Кантарджиев се чувстваме задължени да представим пред самоковската общественост нашата позиция:

Под привидно добронамереното заглавие още в самото начало на изложението си авторът не пропуска да демонстрира верността си към комунистическите кумири, като се опитва да прави някаква абсурдна аналогия между генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев и Христо Ников. Докато първият е герой от войните за национално обединение на България, военачалник от най-висок ранг със завършена военна академия и е безпределно предан на българския народ и България, то другият ръководи военната комисия към Софийския областен комитет на БКП /тогава извън закона/, като отговаря за бойните групи* и саботажната дейност, завършил е втори прогимназиален клас и е безпределно предан на Съветския съюз, а званието генерал-майор му е дадено посмъртно от комунистическата власт след 9 септември 1944 г.  Не е трудно да се види, че с използването на израза  „И двамата са били достойни мъже и заслужават да им се отдава почит” в публикацията си Христо Ярловски се опитва да реанимира Христо Ников – един развенчан комунистически идол, като нескопосано го прикрепя към безукорния образ на ген. Тодор Кантарджиев.

Но нека малко по-детайлно да съпоставим тези двама самоковци. Най-краткото и в същото време най-точното описание на същността на ген. Кантарджиев е представено от историка Цочо Билярски:

„Сигурен съм, че едва ли ще се намери българин, чийто сърце да не трепне пред изповедта на генерал Тодор Кантарджиев, изречена пет години преди неговата смърт:

Обичам:

– Помощника и закрилника ни Бога Велики;

– Райски хубавата ни родина България със сестрите ѝ Тракия, Македония и Златна Добруджа;

– Мъдрия ни храбър цар Борис III;

– Жилавия и трудолюбив български народ;

– Храбрата ни послушна войска.

Бих се при Сливница, Чаталджа и Добрич.“

 

Любов и преданост към българския народ, обединена България и стълбовете на българската държавност, това е веруюто на великия воин! Това е генерал Тодор Кантарджиев!

 

 

 

А ето няколко щрихи от „народополезната“ дейност на Христо Ников, посочени в издадената през 1968 г. книжка „Христо Ников“:  „С младежи-комсомолци, които отиват в казармата /Хр. Ников/ изгражда групи в Първи полк, в Шести полк, в Инженерния полк в София. Една от главните цели на тези групи е в случай на война със Съветския съюз, те да преминат на страната на Червената армия.“ /стр. 31/, „Той /Хр. Ников/ е в затвора – излежава шестмесечна присъда за неявявяне на наборна комисия.“/стр. 34/.

Очевадно е, че както и да ги разглеждаме, освен че са родени в Самоков, те двамата нямат нищо общо помежду си. Генерал Тодор Кантарджиев и Христо Ников са две несравними величини както по мащаб, така и по съдържание, и са полюсно противоположни по знак. Навярно Христо Ярловски много разчита на трайно моделираното от комунистическия режим обществено съзнание на самоковци, за да  си позволява да пробутва Христо Ников /Жалко за похабения му млад живот!/ като „достоен мъж и национален герой” и да го съвместява с генерал Кантарджиев. По подобен унизителен начин в книжарниците преди 10 ноември 1989 г., когато искахме да си купим някоя стойностна книга, ни принуждаваха заедно с нея да купуваме и томовете на Тодор Живков. Истинско кощунство е, генерал Кантарджиев – безспорен герой от войните за национално обединение на разпокъсаното ни Отечество, патриот и родолюбец до мозъка на костите си, отдал целия си съзнателен живот в предана служба на Отечеството да се поставя редом с Христо Ников – терорист, възприел античовешката болшевишка идеология и предоставил себе си в служба на враждебна на България държава.

 

Да сравняваш генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев с Христо Ников е все едно да сравняваш величествен рилски връх с купчина пръст.

 

 

Г-н Ярловски, затова ли изваждате Генерала от забравата, в която съвсем умишлено и целенасочено е натикан от комунистите, а и от днешни им  наследници в Самоков, повече от 70 години, за да скверните паметта му?! Защо не обясните на хората как Христо Ников е станал антифашист, при положение че неговата и ваша партия /тогава при поредната си мимикрия се е именувала като БРП/, поддържа до последно /до 22 юни 1941 г./ съюза между Тристранния пакт /Германия, Италия и Япония/ и СССР, и дори тогавашните нейни водачи молят цар Борис III да присъедини България към Пакта?  Г-н Ярловски, като казвате „а”, кажете и „б”, защото едва ли има нещо по-зловредно от разпространяването на полуистини.

  1. Заглавието на публикацията е „Генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев – прославеният български военачалник“, но след като човек прочете статията у него изниква логично въпросът: Как така се получава, че Генералът е прославен български военачалник, а пък самоковци масово не са чували за него? Тук даваното от автора обяснение с влиянието на географските ширини не върши работа. Истината е, че ген. Тодор Кантарджиев е твърде неудобен за комунистите – интернационалисти и предани слуги на Москва, поради неговия голям принос за разгрома не само на румънците, а и на руските нашественици в Добруджа през Първата световна война. Този негов „грях“ комунистите и русофилите не могат нито да обяснят, нито да простят и затова предпочитат да го укриват и да премълчават истините за него. Така постъпва и Христо Ярловски. „Румънците не издържат мощната атака на командваната от самоковеца българска войска и Добруджа отново е част от майка България.” – с това кратко изречение с половинчата информация, авторът на статията счита, че е запознал читателите с необходимото.
  2. Г-н Ярловски, да не би пък руснаците да са удържали на напора на българската армия, та не ги споменавате или те въобще не са нахлували в Добруджа и ген. Кантарджиев е воювал срещу маскирали се на казаци румънци? Истината е, че на Добруджанския фронт Генералът се сражава срещу румънци и срещу руснаци, вкл. и срещу една дивизия от сърбохървати. Първият му сблъсък с руски войски е в битката за Добрич, където се водят жестоки и кръвопролитни боеве, влезли в нашата история като „Добричката епопея“. За приноса му в защитата на града генерал Кантарджиев е наречен Спасителя на Добрич. Паметни ще останат думите на легендарният генерал Иван Колев – командир на прославената ни кавалерия, с които той се обръща към войниците си: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, като всеки враг, който пречи за обединението на България!“ Благодарение на такива славни пълководци като генерал Тодор Кантарджиев и генерал Иван Колев българската армия в поредица от сражения разбива вражеските войски и ги принуждава позорно да напуснат цяла Добруджа.

Христо Ярловски не изневерява на метода за премълчаване на  неприятните за неговата партия истини и когато в същата статия споменава за атентата в църквата „Света Неделя“. Той само споменава, че на 16 април 1925 г. църквата е взривена и рухва, при което загиват голяма част от присъстващите. И нито дума повече, сякаш това не е най-кървавият атентат на миналия век /с 213 убити и над 500 ранени, от които голяма част са от тогавашния елит на България/. Авторът се е постарал да спести на аудиторията твърде неудобните за наследниците на БКП, но неопровержими факти, че това сатанинско дело е извършено от комунисти-терористи, организирано е от БКП и е финансирано от Москва.

Премълчаването, подмяната и фалшифицирането на българската историята в угода на чужди интереси доведе до масово незнание на истината за миналото на България и пълно непознаване на голяма част от истинските ни герои като генерал Тодор Кантарджиев, и подмяната им с фалшификати като Христо Ников. Това е едно от най-гнусните посегателства на комунистическия режим върху българския народ, който бе подложен от руско-болшевиките и техните съратници в България на продължителна и жестока отрицателна селекция,  превърнала значително мнозинство от него в манипулируема маса от роби и лумпени. За голямо съжаление подобни рецидиви продължават и днес да тровят съзнанието на българите, да ги разколебават и да блокират тяхната активност. Сегашните опити за реанимиране на отречените от живота и от целия демократичен свят „герои“ са част от водената хибридна война срещу България. Те са насочени директно срещу нашия национален интерес и целят да отклонят страната ни от демократичния път на развитие и да я върнат в орбитата на Русия. Примерът на генерал Тодор Кантарджиев ни задължава да не допуснем това да се случи!

*Бойните групи са въоръжени терористични групи, организирани от БКП за извършване на различни подривни действия, предимно политически убийства, икономически саботажи и диверсионни акции с цел да се дестабилизира ситуацията в страната.

03.07.2018 г.                                       Клуб „Истина“ – Самоков:

д-р Александър Андреев /п/

инж. Петър Чарийски /п/

Йордан Андреев /п/

инж. Николай Христов /п/

Кирил Бонев /п/

Благовест Коларов /п/

инж. Лилия   Кинина /п/

 

9 thoughts on “Неудобният генерал Тодор Кантарджиев

  1. Изглежда, всички пребивавали в учебни заведения в страната на съвременнното робство СССР и сега отчасти Русия постоянно и целенасочено са удряни по тиквите с напоени с човешка кръв парцали!?!
    Това е довело до трайни увреждания в психиката на тези човеци и те естествено са станали червени негодници!?
    Същив този Ярловски Христо в една от неговите книги е писал и за алкохолика българоизменник Гошо Тарабата ( гошо димитров!?)!?
    И естествено , с подобаващо на червен Христо, будещо отвращение
    преклоннение!?
    ЧЕРВЕН ХРИСТО САМОКОВЕЦ!?

  2. И така да е, зомбираните ни наши червени съграждани също са хора и както всяко живо същество, имат право на живот. Зверско отношение не трябва да има към никого, това е разликата между нас и тях-които по неизбежност или частично по неизбежност и до някъде-по убеждение, са вярвали или все още вярват в утопията, наречена комунизъм. Грубото и просташко отношение към тях ще ги капсулира повече , освен това ако изведнъж започнат да плюят комунизма и социализма, както Тошо Тъпанаря го правеше на края с изрази като-„Социализмът се оказа едно недоносче …“ и т.н., са израз и на изменчивост, която не се посреща добре от никого. Какво иска Рътаров-Ярловски да търчи по улицата със сини гащи и да вика „Долу БСП“ ли ?Нали всички ще го сметнат за луд! Злоба и простащина не трябва да се проявява, Христо. А ти като се мазнеше на Паси, за да те назначи в М-вото на външните работи? В правителството на комарджията и пияницата от Мадрид, който не можа да надзърне повече в политиката, изгонен от електората? Действително и Ярловски не е обективен и то прекомерно. Не му е удобно, може да го е срам и т.н.Разликата между Христо Ников и ген.Тодор Катранджиев е, че първият Е УБИВАЛ БЪЛГАРИ по руска воля и за руско злато, а втория е отблъсквал чуждо иго/РУСКО, РУМЪНСКО И Т.Н./ БОРЕЙКИ СЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Не знам само дали Ярловски сам си вярва, като се опитва да сравнява тъпанар-престъпник с
    национален герой. Но той вече е в години, пък и оня малоумник Благой Субев го няма, а все някой от БСП в Самоков трябва да се прави на историк.Ако са му възложили-къде ще ходи.И какво да пише-че в Берлин през 1933г. 95% от 7-те хиляди адвокати и толкова лекари са били евреи и освен монополно високите цени, почти не са допускали германци до тези професии? Христо това няма от къде да го знае.И т.н. Смяташ ли, че даже и нищожните остатъци от т.н. „активни борци“ му вярват? Разбира се, че не!
    Един скоро ме заплаши с пистолет в автобуса от София, защото защитих една жена, пренасяща телевизор с автобуса. „Имам оръжие и ще го използвам…“Много се чудих дали да му набутам пистолета в задника.От тогава не го виждам-беше сигурно над 80 години.Вероятно вече се е качил на лодката…Още малко търпение, защото после ще ни се иска някой да напише панегирик за социализъма, но няма да има.Между другото в Европа 14% само одобряват капитализма, в САЩ-28%. И той не е кой знае какво, но по добро общество за сега-НЯМА!Поне магазините са пълни и ако имаш пари, пазаруваш.Защото при Комуната и пари да имаш-нищо не можеш да купиш….

  3. Никой не писа нищо за световното по футбол.Лично аз имам голямо съмнение, че френски бизнесмени купиха и тази титла. През 1998г. бразилците бяха 3 класи над Франция, но вероятно им дадоха по милион на човек и на финала едва ходеха.Много вестници писаха в този дух…А не е възможно, ако веднъж си взел титлата по този начин, да не опиташ пак.Предполагам, че французи-бизнесмени, а те на всякъде са мошеници, са дали може би 2 милиона на главния и по милион на останалите съдии. А когато поведеш с два подарени гола, губещият е принуден да се хвърли изцяло в атака, времето го притиска безмилостно. Тогава той се оголва от зад, оставя големи празни пространства и дълъг пас веднага извежда противников нападател в чиста позиция, както и стана. Играл съм достатъчно футбол-така е!Истинският шампион за мене е Хърватия-всички бели, всички играха феър-плей.Едва ли някой в Самоков знае, че там няма През Втората световна война Хърватско, както и ние, е съюзник на Германия.Но те не се поддават на подкупи от евреите, като нашите първенци и изпращат и тях и циганите до един в газовите камери.От днешна гледна точка, виждайки колко добре си живеят в Лос Анжелис например, където в училищата се учи на 120 езика, а в града живеят 160 националности и то прекрасно, бих казал, че не е било правилно.Хърватите са героичен народ и най-добрия ни съюзник на Балканите.нямаме обща граница, а имаме страшен общ враг-сърбите, които ни отнеха Вардарска Македония, Покрайнините и Моравско.Освен това винаги са заедно с гърците против нас.А някога сме имали обща граница с хърватите.Няма да забравя как през войната им за независимост цивилното население на Загреб обкръжи казармите „Йосип Броз Тито“ в центъра на града, загради ги с барикади, а те започнаха да стрелят с оръдия и танкове по града.Тогава хърватите им спряха тока и водата , докараха и те оръдия и накараха огромната сръбска армия в казармите да се моли за мир и изтегляне.Точно както през октомври 1973г. евреите обградиха в Синайската пустиня Трета египетска армия и я оставиха да гине от жажда, докато не предаде оръжието си без остатък.А през това време танковете със звездата на Давид летяха по асфалта към Кайро и падането му бе въпрос на часове. Руският черноморски флот тръгна през Босфора към Израел, но 6-ти САФ също полетя на там. Америка обяви първа ядрена бойна готовност, стратегическите бомбардировачи с атомни бомби се вдигнаха във въздуха, 18-те хиляди американски балистични ракети отвориха своите люкове, а Моше Даян каза: „…Ние имаме 6 атомни бомби и не можем да унищожим целия Съветски съюз, но ще заличим от лицето на света Москва и още 5 града…“Америка започна да снабдява Израел с оръжие по въздушни мостове. …На края примирието бе подписано в палатката на 61-вия километър до Кайро.Пълна капитулация. Така стана и в Хърватско.Тези смелчаци се биха срещу редовната сръбска армия до като Вуковар бе сринат със земята.Отбраната ръководеше един полковник, наречен Ястреба. Въпреки героичната отбрана, след войната той бе осъден на смърт и разстрелян, защото присвоил 200 хил. германски марки. След кратко примирие, по време на което Америка снабди хърватите с най-модерни танкове и ги обучи, една ранна утрин те връхлетяха върху огромната сръбска армия, окупирала изконната хъватска територия Краина.Биткта бе три дена, люта и кръвопролитна.Скорострелните американски танкове и дивата ярост на хърватите да отмъстят за стотиците хиляди цивилни жертви, ликвидираха всяка сръбска съпротива…
    И последно-Анте Павелич, министър-председателя на Хърватия през Втората светона война, бе приел и укриваше в Хърватско нашият национален герой Ванче Михайлов -председател на ЦК на ВМРО и отрядите негови четници, които бяха изгонени от България през 1934г. след забраната на ВМРО и атентата срещу сръбския крал Александър в Марсилия.Тези наши патриоти защитаваха независима Хърватия против платените от англичаните сръбски четници. И поставям въпроса-Кога най-сетне до Автогарата в Самоков ще поставим достоен паметник на Владо Черноземски, който е шофирал автобус от София до Самоков и обратно, преди да убие крал Александър.Същият, който заповядва да бъдат най-жестоко убити бащата и братята на Ванчо Михайлов в родното им Ново село до Щип и стотици хиляди други българи.Владо е имал изгора-самоковка, но атентатът е попречил на тяхното щастие!За това неговият паметник трябва да го изобразява с цвете за любимата в ръка!

  4. Спомних си, че Ярловски можеше да служи в качеството си на зам. кмет още дълго време, но той си подаде оставката, защото му дотегна Гуда /Ангел Николов/ да го кара да подписва всевъзможни документи, представляващи груби нарушения на законите, с цел неговото/на Гуда/ материално облагодетелствуване.Никой не можеше да уволни Ярловски, ако сам не си бе подал оставката.И ние имаме разузнаване. За това той заслужава обществен реверанс-че отказа да бъде повече маша на страшния крадец.За повече-не посмя.Пък и БСП щеше да се обърне срещу него, ако беше се разприказвал по надлежния ред.Друг е въпроса, че и да го беше направил, продажната прокуратура както Първанов и Киро Добрев взеха хотела в Белчински бани с решаващата помощ на айдук Гуда, той стана всемогъщ…Някой път ще Ви разкажа за рождения ден на кучето и едно метровата торта, специално докарана за него от София, от която не дали и по парченце на слугините в хотела.
    Във всеки случай г-н Ярловски заслужава похвала за това, че хвърли оставката си на Гуда!Народът винаги ще помни това, г-н Ярловски!

  5. Тъпунчо от Поповяне?
    Да беше си писал името, че да ти отговарям на закачката с министър Соломон Паси и работата ми в МВнР!?
    Очевидно ме познаваш и знаеш че Никога по никакъв начин и повод не съм си плюл на сурата….
    Затова и заставам винаги с името си!?

    Татяна,
    Че той, Ярловски де, според твоя рев за поруганата му блага чест и писаниците Ви, че узаконявал с подписа си кражбите на Гуда(та) си е за прокуратурата, а!?
    Гиляма услуга му правите, няма що!?

  6. С Ярловски бяхте в една управляваща коалиция с обща програма 8 години, още в първото царско правителство вреше от комунистии агенти, така, че за този период в политическо отношение бяхте едно и също.Гоцев и сие докараха царя.Та знаеш ли, Ръти, не е ли по-добре вместо безкрайното заяждане на дребно за глупости, да се съревноваваме с идеи за икономически просперитет на Общината?!Но нито ти, нито Ярловски мислите по въпроса.А вярно ли е, че всички в МВнР на Паси сте били като него с по три тестикула? Това бил конкурсния Ви изпит-на стол с дупка?Да се чуди човек как при толкоз мъди за цели 8г. не успяхте да ни оправите?

    1. Ясноооооо!??
      Избихте го на майтап!?
      Да стават майтапиииии!?
      Проверката в гащите ми установи недвусмислено…..два са ми …..

  7. В Истанбул български турчин продавал сладолед.Хванал си гадже и я отвел на замка.Но когато и той като тебе си свалил гащите, тя какво да види, гледат я два натопорени звяра.Па като драсне, право дома.Но се похвалила на приятелки какво е видяла и от следващия ден пред сергията на турчето опашката станала километрична, най-вече-жени. Всяка искала да зърне кой е тоя с двуцевката…
    Историята бе тиражирана от много медии преди време!
    А иначе спомняме си и че през 1990г. ти самосиндикално като Черното Лале, обикаляше сам шосетата в общината и с високоговорителя на покрива на червената ти Лада зовеше:“Гласувайте за БЗНС“Никола Петков „!“
    Патриотизъм не ти липсва.

    1. А, в грешка си!?
      Тогава призовавах да се гласува за СДС и Зелената партия!
      Както и сам не съм бил никога….просто нямаше да как едновременно да говоря по микрофона и да управлявам Ладата!?
      Бяха славни времена!?
      Черното лале!?
      А бе ти много филми гледаш !?
      Вземи и да прочетеш нещо де!?

Comments are closed.