СамокоВест

Неизвестен автопортрет на Захарий Зограф откриха в църквата на село Леденик

 Breaking News

Неизвестен автопортрет на Захарий Зограф откриха в църквата на село Леденик

Неизвестен автопортрет на Захарий Зограф откриха в църквата на село Леденик
април 07
15:00 2016

Неизвестен автопортрет на Захарий Зограф е открит в църквата „Св. Георги Победоносец“ във великотърновското село Леденик. На находката се натъкнали свещеник и член на църковното настоятелство по написаното в стари кондики. Тошко Морчев и отец Илия срещнали името на самоковския иконописец в църковни книги на почти два века. Те се съхраняват в Светата Митрополия в старата столица и данните от тях им били необходими за направата на брошура във връзка с годишнината на храма.

„Като виждат името на Захарий Зограф се зачитат по-внимателно и направо ахват. В сведенията от църковната книга се казва, че в ляво от входа прочутият майстор е нарисувал собственият си портрет. Отишли на място и по описанието наистина го открили в една от нишите. Аз самият съм археолог и знам каква е стойността на откритието. Това е петият негов автопортрет, но този при нас се различава доста от останалите. Знае се , че Захарий Зограф е стенописвал нашата църква по същото време, когато и Преображенския манастир. Даже творбите му на двете места са почти еднакви“, разказва кметът на Леденик Антон Кръстев.

В същата църковна книга се казва още, че прочутият Зограф е оставил на храма и над 30 свои икони. Новооткритият автопортрет на Захарий Зограф е ценен и с тава, че е последният му – рисуван малко преди да почине от тиф през 2853 година. Картината е правена върху стената на църквата и е висока около 40 см. На нея майсторът се е представил в цял ръст, за разлика от останалите. И в двете си ръце държи четки и бои.

За краткия си живот Захарий създава впечатляващо творчество, включващо огромни стенописни ансамбли в най-славните български манастири – Бачковски, Рилски, Троянски и Преображенски, а също и във Великата лавра в Света гора.

Захарий Зограф е най-знаменитият български иконописец. Но той е известен и със светската си живопис.

За откритието е уведомено ръководството на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Предстои експерти да направят оглед на старинния стенопис в храма.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

1 COMMENT Димитров Posted January 15, 2018 at 3:44 PM Г-жо Шехтова...

Г-н Коларов по същество е абсолютно прав-ГБС трябва да плати над 173 млн.лв.-толкова са щетите...

Публично обсъждане, или просто публично представяне? Такъв въпрос си зададох веднага след края на публичната...