СамокоВест

Незаконната сеч съсипа горите ни! Срещата при кмета – от пусто в празно!

Споделете ни в

Незаконна сеч съсипа горите ни. И общинските и държавните гори изчезват пред очите ни, оберберени от бракониерстващи дърводобивни фирми и от пълчища цигани. След стотиците сигнали на граждани кметът Владимир Георгиев свика среща с представители на всички институции, отговорни за опазването на горите. Срещата се проведе понеделнишки в кабинета на първия администратор на общината. Присъстваха представители на Общинско лесничейство, Държавно горско стопанство, Регионална дирекция по горите, Районно управление на полицията, Районна прокуратура Самоков, общински съветници. Вместо изготвяне на план за действие с конкретни мерки и отговорни длъжностни лица, срещата се превърна в обичайната говорилня, на която всеки един от присъстващите се опита да прехвърли вината за случващото се върху другите. Единственият виновник, който всички вкупом посочиха с пръст бяха незаконните гатери, които преработват криминално добитата дървесина. Защо обаче ръководствата на двете лесничейства и на Регионалната дирекция по горите не са си свършили работата, за да предотвратят бракониерската сеч, та да не стига незаконно добита дървесина до гатерите никой не коментира. Началникът на държавното горско стопанство Владимир Малинов изтъкна в своя защита, че през 2013 година от ведомството са съставени 80 акта, конфискувани са 25 превозни средства и около 200 кубика незаконен материал. Достатъчни ли са марките от страна на ДГС на фона на изсечените на територията на общината десетки хиляди широколистни и иглолистни дървета? Оценката следва да дадат компетентните органи от Изпълнителна агенция по горите, от Министерство на земеделието и храните и от Софийска окръжна прокуратура. Според представителя на Регионална дирекция на горите Александър Кроснев трябва да се подобри взаимодействието между институциите и направи едно конкретно предложение да се възстанови контролно-пропускателния пункт на разклона към Бели Искър. Началникът на полицията Георги Тодоров предложи да има съвместни екипи от горски и полицаи. Да се чуди човек какво още трябва да се случи, та институциите, отговорни за опазването на най-голямото ни богатство – горите, да заработят съвместно? Незаконната сеч е придобила апокалиптични размери, пребиха петима горски надзиратели, обърнаха автомобила на лесничей в канавката на пътя към Шипочане. Каква по-обективна оценка за зле свършена работа и безнаказаност на престъпниците от пребитите горски надзиратели при изпълнение на служебните им задължения. В същото време от Районна прокуратура Самоков заявиха по време на срещата, че ако нарушителят не е заловен на място с дървата обект на престъплението техните ръце са вързани. Ашколсун! Докато оправията ни е такава и ръцете на полиция и прокуратура са вързани, Пробата и Алили ще продължат да налагат с вериги горските служители и няма да има кой да го спре. 

Освен, че унищожава природата с непредвидими последици в бъдеще, поголовната сеч директно удря по интересите ни. А най-голяма вреда за самоковци нанася погрома в общинските гори. Опустошена е общинска собственост за милиони левове.

Точно преди една година писахме за престъпната безстопанственост на кмета Владимир Георгиев и на директора на Общинско лесничейство Самоков Евгени Димитров по отношение на опазването на общинските ни гори. Тогава се намеси прокуратурата, която напомни на първия администратор на общината и на първия лесничей да спазват задълженията си съгласно закона. 

За съжаление, една година по-късно горите ни са в още по-окаяно състояние. Изключително сериозни са пораженията не само в двата крайградски парка Ридо и Лаго, в което са се убедили лично почти всички жители на Самоков. Разрухата в горите на Горни Окол, Продановци, Доспей, Мала църква, Боровец, Шипочан наистина е апокалиптична.  

Съгласно чл. 1, ал. 1 от Закона за горите опазването и увеличаването на площта на горите е поставено на първо място, но види се това не е в приоритетите на местните ни управници. А една формална среща, уважаеми господа, няма да реши проблема!

Затова и имайки предвид очевидното нежелание и неспособност на общинската управа да се справи с него, приканваме Районна прокуратура Самоков да се самосезира и настояваме да разпореди разследване като:

1.         За установяване на истинските размери на щетите да бъде изискана пълна ревизия на територията на общинските гори от компетентна и независима комисия

2.         Да се провери дали, определянето на охранителните участъци, тяхното предаване и приемане от отговорните за тях лица, е извършено съгласно нормативната уредба? Извършвани ли са периодични ревизии на охранителните участъци?

3.         Спазва ли се разрешителния режим за достъп до горските територии съгласно изискванията на Глава VII от Закона за горите?

4.         Да се провери защо и докога кметът няма да изпълнява Решение №1031/12.09.2013 г. на Общински съвет Самоков относно регистрацията на пътни превозни средства с животинска тяга?

Очакваме действията на прокуратурата – институцията, която към момента все още печели обществено доверие.

One thought on “Незаконната сеч съсипа горите ни! Срещата при кмета – от пусто в празно!

  1. Нещата, за които сезирате прокуратурата изглеждат смислени, но за съжаление, няма да има положителни резултати. Прокуратурата и другите властимащи, от които зависи решаването на проблема с разграбването на собствеността, са съществена час от проблема. Да се търси съдействие от тях за пресичане на престъпността е все едно овцете да търсят защита при вълците. Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Comments are closed.