СамокоВест

На 17 ноември започва приема на документи по Националната пчеларска програма

Споделете ни в

pcheliОт Държавен фонд „Земеделие” информират, че на 17 ноември 2014 г. започва приемът за Кампания 2015 г. по Националната програма по пчеларство 2014-2016 г. Бюджетът по четирите мерки: А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”, Б „Борба срещу вароатозата”, В „Мерки за подкрепа на извършването на физикохимичен анализ на пчелния мед” и Г „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността”, е малко над 4,4 млн. лв.
От фондът уточняват, че приемът на документи по четирите мерки за настоящата кампания ще продължи 10 работни дни. Заявленията ще се приемат от 17 ноември до 28 ноември 2014 г. Образци на документите за кандидатстване са публикувани на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие” в раздел „Селскостопански пазарни механизми”.
Експерти от отдел „Месо и пчеларство” обръщат внимание, че документите по мерките за борба с вароатозата, физикохимичен анализ на пчелния мед и купуване на кошери, отводки и пчелни майки трябва да се подава лично или чрез упълномощено лице. Те ще се приемат в 28-те областни дирекции на ДФЗ по адрес на регистрация за физическите лица и по адрес на управление – за юридическите лица. Експертите информират, че моментът на подаване на документите няма да бъде водещ критерий за класирането. Размерът на финансовата помощ по трите мерки ще бъде между 60% и 80% от одобрените разходи, в зависимост от изискванията по конкретната мярка, заложени в Наредба № 9 от 19 ноември 2013 г.
Експерти от отдел „Промоционални програми” посочват и изискванията за кандидатстване по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”. Документите по мярката ще се подават в Централно управление на ДФ „Земеделие” в град София. Новото през Кампания 2015 г. е, че поради успешното прилагане на мярката общият й бюджет е увеличен от 150 хил. лв. на 350 хил. лв. Средствата ще покриват разходи за информационни материали, организиране на пресконференции, наем на зали и щандове, участие в международни изложения и др. Кредити от ДФ „Земеделие” ще се отпускат пряко от Фонда на кандидати с одобрени проекти по мерки Б „Борба с вароатозата” и Г „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността”. Лихвеният процент при тях е 5 % на годишна база. Кредитите ще се отпускат за четвърта поредна година. Те покриват 95% от помощта по мерките, а останалата част от средствата се осигуряват от самите бенефициенти.