СамокоВест

На дъното – близо 80% българи над 65-годишна възраст тънат в мизерия, отчита Евростат

Споделете ни в

Около 2,5 милиона българи, или близо 35% от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат, цитиран от БТА.

Европейската статистическа агенция е изследвала социалните тенденции и индикаторите за бедност в 28-те страни в ЕС през 2016 година.
Анализът обхваща хората, които не могат да си позволят няколко основни неща, които по европейските критерии са основата на нормален битов живот в общността.
В категорията „тежки материални лишения“ хората не могат:

  • да плащат безпроблемно сметките си;
  • да посрещат неочаквани разходи;
  • да поддържат дома си топъл;
  • да имат достъп до телевизор, кола или телефон;
  • да се хранят редовно;
  • да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст – близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с „тежки материални лишения“.

При младите до 17 години делът изпаднали в материални лишения е 40% на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години – около 30 на сто.
През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 милиона души са живели в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Тази социална тенденция бележи значителен спад, тъй като през 2012 г. техният дял е бил около 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28.
Най-голям брой хора, живеещи в материални лишения са отчетени в Италия – близо 7 милиона или 12 на сто от населението. Много са засегнатите и в Румъния – близо 5 милиона (24% от населението); Полша – 3 милиона (8 на сто); Унгария – около 1,5 милиона (20 на сто) и други.
Най-нисък дял хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция – около 1 процент, Финландия и Люксембург – по около 2 на сто. Следват ги Холандия, Австрия и Дания.
По абсолютен брой хората в тежки материални лишения са отчетени най-малко в Люксембург – около 10 000 души, Малта – 20 000, и Швеция – около 70 хиляди.