СамокоВест

Началникът на полицията Васил Попов даде пресконференция по повод връчените разпореждания на самоковски граждани – имали превантивна цел

Споделете ни в

Публикуван във Фейсбук видеоклип, в който полицай връчва писмено разпореждане на младеж от Самоков, с обяснение, че е призовавал за участие в протести предизвика изключителен интерес в социалната мрежа. Случаят привлече вниманието и на „Господари на ефира“, които също го публикуваха с кратък коментар.
В тази връзка началникът на Районното управление на полицията в Самоков Васил Попов даде днес пресконференция. Участие взе и шефът на група „Охранителна полиция” Емил Филипов.
Началникът на Полицейското управление обясни действията на униформените с думите: „Видно от съдържанието на клипа е, че полицейският служител по никакъв начин не накърнява свободните права на гражданите и не съдържа действия, които да накърняват нечие достойнство. Въпросният видеоклип представя реализирането на едно законово установено полицейско правомощие, целящо гарантирането на обществения ред и сигурност. Полицейският служител предоставя екземпляр от писмено разпореждане на гражданин, който подтиква други граждани към провеждане на „бунт”. Полицейската институция по никакъв начин не възпрепятства свободната гражданска позиция, свободата на словото и е в услуга на обществото. Ето защо следва всяка една проява, свързана с протестни действия, пълното или частично ограничаване на движението по пътищата, да се осъществи при стриктното спазване на закона”. Според гл. инспектор Попов, Разпореждането е имало превантивен характер с цел предотвратяване на евентуални бъдещи нарушения на обществения ред.
По думите на г-н Попов са съставени общо пет броя разпореждания на лица, които имат отношение към възникналите нерегламентирани протести. Всеки подобен документ може да бъде обжалван в 14-дневен срок пред Административния съд в Софийска област. А неизпълнението му може да доведе до парична санкция от 50 до 500 лв., допълни гл. инспектор Попов.
„Полицейската институция по никакъв начин не възпрепятства свободната гражданска позиция, свободата на словото и е в услуга на обществото. Ето защо следва всяка една проява, свързана с протестни действия, пълното или частично ограничаване на движението по пътищата, да се осъществи при стриктното спазване на закона”, подчерта Васил Попов.
Относно начина, по който е получена информацията началникът на полицията бе лаконичен – Информацията е получена и проверена по съответния ред.
Съгласно чл. 4 от Закон за събранията, митингите и манифестациите, гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища, освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение. В крайна сметка не става ясно какво престъпление или друго правонарушение са извършили получателите на Разпорежданията. Така че, въпросът – спазени ли са разпоредбите на Закон за събранията, митингите и манифестациите или не, остава открит.