СамокоВест

Национална гражданска инициатива “Участие, а не участ!” поиска промени в закона за референдумите

 Breaking News

Национална гражданска инициатива “Участие, а не участ!” поиска промени в закона за референдумите

Национална гражданска инициатива “Участие, а не участ!” поиска промени в закона за референдумите
март 07
12:23 2016

referendumАглика Крушовенска от Инициативен комитет за провеждане на референдум срещу мястото на Депото за отпадъци в Самоков взе участие в учредяването на Национална гражданска инициатива “Участие, а не участ!”.
От Гражданска инициатива настояват да бъде премахнато изискването за избирателната активност за признаване на резултатите от допитванията. “Така както такова изискване не се поставя за признаване резултатите от политическите избори”, посочват в искането си гражданите. Те настояват още да бъдат намалени четири пъти праговете за иницииране на национален и два пъти праговете за иницииране на местен референдум. От НГИ “Участие, а не участ!” настояват още да бъде премахнато изискването за препис на хартиената подписка за иницииране на референдум в електронен списък, което представлява огромна административна тежест за инициаторите и с това недопустимо ограничава правото на референдум, правото на петиция и свободата на словото.
Гражданите искат и да бъде облекчен обемът лични данни, изисквани в подписките, да бъдат унифицирани и прецизирани критериите за проверка валидността на личните данни, както и да бъде въведена Национална електронна гражданска инициатива по модела на Европейската гражданска инициатива, която да дава възможност на българските граждани, независимо от местонахождението си, да отправят предложения към националните институции.
Председател на НГИ “Участие, а не участ!”стана Даниела Божинова от „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...