СамокоВест

Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ – Самоков набира популярност

 Breaking News

Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ – Самоков набира популярност

Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ – Самоков набира популярност
ноември 13
12:42 2017

В зала Арена-Самоков се проведе четвъртият Национален фестивал „Нашенско хоро“. Фестивалът печели все по-голяма популярност. Тазгодишното издание бе с нов втори етап – „Надиграването на публиката“ и със специалното участие на ансамбъл „Тракия“.

46 фолклорни формации с 1600 изпълнители се надиграваха, разкривайки непреходното богатство и хубост на българските народни танци. Изпълненията бяха оценявани от тричленно жури, включващо проф. Никола Колев – едно от най-големите имена в българското танцово фолклорно изкуство, Благовеста Калчева – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и Стефан Йорданов – ръководител на щатния ансамбъл към  Академията.

Голямата награда бе присъдена на танцов клуб „Гайтани”. 450 танцьори спечелиха публика и жури с автентично изпълнение, с композиция, хореография и артистичност.  Наградата на кмета получи ТФ „Слънце” – Ихтиман, а ТА „Самоков” бе отличен за най-добър мъжки състав.

Традиционно надиграването бе съпътствано с изложение на българските занаяти. Засилен бе интересът за участие и сред занаятчиите от Самоков и региона. Все повече уникални, ръчно изработени творби привличаха вниманието на посетителите. Въображение и творчество демонстрираха майсторите на шевици и дантели, на дърворезби и бижута, на икони и предмети за бита. Достойно се представиха местните грънчари. Не за първи път бяха показани различни билки и здравословни билкови еликсири.

Красота, ритми, хармония и младост бяха емблемите и на тазгодишното издание на Нашенско хоро-Самоков. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

1 COMMENT Димитров Posted January 15, 2018 at 3:44 PM Г-жо Шехтова...

Г-н Коларов по същество е абсолютно прав-ГБС трябва да плати над 173 млн.лв.-толкова са щетите...

Публично обсъждане, или просто публично представяне? Такъв въпрос си зададох веднага след края на публичната...