СамокоВест

Нападат ни азиатски тигрови комари

Споделете ни в

Вече е доказано наличието в страната на азиатския тигров комар. Той е преносител на вирусите на инфекциозните трески Денга и Чикунгуня. Благодатна среда за развитието им са стари автомобилни гуми, в които се задържа вода. Характерна е способността им бързо и трайно да се установяват в новозалесени площи. При ухапване от заразен комар вирусите попадат в кръвта, след което атакуват различни органи и тъкани, особено черния дроб, миокардът, бъбреците и главния мозък. От увредените вътрешни органи вирусът попада отново в кръвта и предизвиква втора температурна вълна. С образуването на специфичните антитела настъпва оздравяване. Образуваните антитела обаче нямат продължително защитно действие, поради което повторни заболявания се срещат често.

Достатъчно е човек да застане на пешеходния мост при кв.”Самоково” и да огледа състоянието на реката в двете посоки, за да му стане ясно каква заплаха ни грози. Дълбоки, мътни блата смениха бистрата планинска река, каквато беше река Искър преди екс кметът Николов и Симеон Пешов – някога номенклатурен кадър на ЦК на БКП, а днес виден капиталистически строител, да решат да натрупат милиони на наш гръб. Не им постигна откраднатото при строителството на хотелите и на спортната зала ами посегнаха и на природата. И ако присвоената сума от градежа на Ангелниколовите мегаобекти е общо взето известна, то заграбеното от коритото на реката е трудно изчислимо. Някои говорят, че печалбата от престъпното изгребване на инертни материали гони милиарди. Това, че закопа в земята 50 000 000 за дивотии, това че в тандем с Пешов гушнаха лично за себе си поне 15 000 000 от тях, това че ощети общинската хазна и засегна интересите на всеки неин жител – от пеленачето до старика, ще го преживеем някак си. И най-голямата глупост и тя има край. Все някога ще се гътнат и сивите грозилища на кмет Николов. А ако съдим по пукнатините в основите това „някога” може да се окаже съвсем близко бъдеще. Не е толкова страшно и това, че дотогава хотелът така и ще си остане – никому ненужен, че заедно със спортната зала ще продължат да гълтат от хазната годишно по около 1 000 000 лв. за издръжка и поддръжка, че ще заемат най-привлекателните за отдих и почивка места край реката и ще развалят най-прекрасната гледка към величествените рилски върхове. Краят му се види!

Това, на което не се види края е унищожението на природата. Безбройни са доказателствата, че с творението шега не бива. Но коя глава да уври. Както се казва, вземи една шопска глава, тури я у тенджера, потрупай я с камик, напуни тенджерата с вода и я тури да се вари. Камико увира – главата не. Еле па ако са две шопски глави – едната кметска, другата главбулгаршефска увиранье не чекай!

Появилият се азиатски тигров комар е само едно от доказателствата колко непредвидими и опасни могат да бъдат последиците от унищожението на природата. А на онези, които се хванаха на въдицата на Николов и повярваха на тъпизмите му, че изгребват баластрата за да почистят коритото и да предотвратят бъдещи наводнения предлагаме да видят със собствените си очи на какво прилича реката в границите на града. Грамадните ями са пълни със застояла, жабурнясала вода, която няма как да оттича. Под повърхността бавно се стелят зелени водорасли, а по повърхността се събира мътна пяна. На много места в тинята са заседнали стари автомобилни гуми, включително и пред гордостта на екскмета – хотела и спортната зала. Носи се смрад на гнилоч и на мърша. И за да бъде Катранджийско-Белчинската хармония пълна, със затопляне на времето над водата се понасят рояци комари от всякакъв вид, калибър и националност.

Но да не забравяме, че главният виновник за золумите на властта сме самите ние.

Така и не потърсихме отговорност от бившия кмет Ангел Николов за ограбването на хазната. Не се знае, ще му потърсим ли сметка, че заради ненаситните си апетити излага на риск здравето и живота ни. Със сигурност, обаче, се знае, че природата няма да ни прости. Защото, ако ние прощаваме беззаконията на управниците си, то Творението не търпи незачитане на баланса и хармонията му. А най-високата цена ще платят децата ни.