СамокоВест

Над 56 процента от българските пенсионери тънат в мизерия с пенсии под прага на бедност

 Breaking News

Над 56 процента от българските пенсионери тънат в мизерия с пенсии под прага на бедност

Над 56 процента от българските пенсионери тънат в мизерия с пенсии под прага на бедност
февруари 20
18:00 2015

naseleni selo starecБългарските пенсионери, чиито пенсии са с размер до 286 лева, са 1 228 623 души. Това означава, че повече от половината възрастни у нас – 56,4% от общия им брой към края на 2014 г. живеят с доходи под прага на бедността. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Илиан Тодоров.
По думите на Илиан Тодоров, депутат от партия „Атака”, с тези думи министърът признал, че държавата извършва геноцид на над 1 милион 228 хиляди български граждани. Той добави, че минималната пенсия у нас е по-ниска от редица страни в Африка и Латинска Америка.
Според него, средната месечна издръжка на един затворник в България е 1300 лева срещу минимална пенсия от 155 лева. Той направи сравнение и с издръжката на едно бездомно куче в София, която била 300 лева. Тодоров настоя да бъде прието законодателно предложение минималната пенсия да стане 500 лева.
„Проблемът е, че бъркате понятията и когато използвате думичката геноцид, трябва да внимавате, защото тя си има международно правно значение”, отбеляза министър Калфин. Той подчерта, че представените данни са към края на миналата година, а „в предходния период „Атака” е била много пристрастна и съпричастна към управлението”.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...