СамокоВест

Над 1,67 млн. българи тънат в крайна бедност

 Breaking News

Над 1,67 млн. българи тънат в крайна бедност

Над 1,67 млн. българи тънат в крайна бедност
юли 29
11:26 2014

pari bednostВсе повече българи живеят в крайна бедност. През второто тримесечие на 2014 г. над 1,67 млн. души преживявали с до 211 лв. на месец, което прави по около 7 лв. на ден. Броят им се е увеличил с 58 000 спрямо същия период на миналата година. Това показва традиционното изследване на КНСБ за издръжката на живота в България.
Около 80% от домакинствата у нас не разполагат със средства за поддържане на нормален стандарт. Към края на юни издръжката на 4-членно семейство от двама възрастни и две деца е излизала 2240 лева, съобщи авторът на проучването Виолета Иванова.
В същото време расте и делът на българите с доход, надхвърлящ издръжката на живота. Това показва, че разделението на обществото на крайно бедни и относително заможни продължава да се задълбочава.
Наблюденията на КНСБ показват, че през последната година издръжката на живот у нас е намаляла с 0,7%. Причината за минималния спад е поевтиняването на тока, природния газ и парното, както и на хранителните продукти.
Много скоро обаче тенденцията ще се обърне заради поскъпването на тока и парното от 1 юли. Ще се увеличат и цените на храните, защото наводненията унищожиха част от реколтата, прогнозира Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Според синдикатите скоро нагоре ще тръгнат и горивата, което ще доведе до поскъпване на много други стоки и услуги.
Продължава тенденцията разходите за труд у нас да са най-ниските в ЕС. На опашката сме и по покупателна способност, коментира Ненков. Над 242 000 наети на пълен работен ден получават 340 лв. на месец, колкото е минималната заплата в България. Това са почти 11% от всички работещи. В преработващата промишленост делът на нископлатените работници е най-голям – близо 30% вземат 340 лева.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...