СамокоВест

МОСВ отмени разрешителното за изграждане на ВЕЦ „Енерджи -Говедарци“

Споделете ни в

Министерството на околната среда и водите отмени разрешителното за изграждане на изключително спорната водноелектрическа централа „Енерджи -Говедарци“ в подножието на Рила, информират от WWF България.
Проектът би бил пагубен за природата в района, убедени са от WWF България, които подадоха жалби заедно с местни хора и риболовен клуб „Балканка“.
Централата попада в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на Европейския съюз заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.
ВЕЦ-ът е предвиден на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от едни от най-редките видове риби, като главочът – вид, опазван в рамките на европейската мрежа Натура 2000. Разминавания в координатите, посочени в разрешителното, правеха твърде вероятно засягането, както на Национален парк „Рила“, така и на питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София.
Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“ изрази задоволство от решението на министерството. Той благодари както на настоящия министър на околната среда и водите Ирина Костова, така и на предишния екип в министерството, тъй като според него голяма част от работата по разглеждането на тази жалба е свършена по времето на министър Ивелина Василева.
Куманов посочи, че сега на ход е Басейнова дирекция – Плевен и изказа надежда, че тя ще вземе правилното решение и ще откаже да издаде ново разрешително, което отново би било незаконосъобразно.
Въпреки отмененото разрешително по Закона за водите, централата продължава да има действащо разрешително за строеж. Така че е твърде вероятно да бъдем свидетели на нови опити за нейното построяване, смятат от WWF.
Възложител на проекта  е „Агроинженеринг – 90″ ЕООД“, собственост на Васил Златев, бивш дългогодишен градоначалник на Правец. Същата фирма има редица проекти за ВЕЦ в софийска област, а неотдавна нашумя с това, че заведе дело за стотици хиляди левове пропуснати ползи срещу общинското ВиК на Ботевград.